Brusel po měsících čekání podpořil obnovitelné zdroje v Česku. Mají nárok na miliardové dotace

Evropská komise schválila režim podpory energie z obnovitelných zdrojů v Česku. Takzvanou notifikaci získaly zdroje spuštěné v období 2006–2012. Budou tak mít nárok na miliardové dotace. Souhlasem komise podmiňoval výplatu peněz český Energetický regulační úřad loni i letos. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) přitom před rokem čekal, že notifikace bude k dispozici už mezi únorem a dubnem letošního roku.

Evropská komise dospěla k závěru, že přijetí opatření podpoří cíle Evropské unie v oblasti energetiky a klimatu, aniž by došlo k nepřiměřenému narušení hospodářské soutěže. „Opatření rovněž zahrnuje mechanismus přezkumu, který zajistí, aby zařízením nebyla poskytována nadměrná kompenzace a aby podpora byla omezena na nezbytné minimum potřebné k dosažení cílů režimu,“ dodala.

Ministerstvo průmyslu a obchodu minulý týden uvedlo, že notifikace není ještě vyřešená u zařízení na kombinovanou výrobu elektřiny a tepla (KVET). Resort sdělil, že objem zdrojů, které notifikaci zatím nedostanou, je na úrovni dvou až tří miliard korun. Dodal, že podle informací z Evropské komise bude i rozhodnutí o podpoře těchto zdrojů uzavřeno letos.

Bývalý ministr průmyslu a obchodu, expert ODS pro oblast hospodářství Martin Kuba uvedl v pořadu Devadesátka ČT24, že od roku 2006 se vyplatilo na podporu obnovitelných zdrojů na 200 miliard korun. Nevidí na tom nic příliš dobrého, podpora je podle něj nesmyslně vysoká a nebyl dán prostor těmto zdrojům, aby se tržně uplatnily.

Martin Kuba v pořadu Devadesátka ČT24 o podpoře obnovitelných zdrojů (zdroj: ČT24)

„Obnovitelné zdroje považuji za budoucnost energetiky, ale myslím, že se jim měl dát přirozený vývoj,“ řekl Kuba. Jako příklad odlišného a přirozeného vývoje uvedl vývoj mobilních telefonů.  

Chybějící notifikace byla podle ERÚ problém

Kvůli chybějícímu schválení Evropské komise odmítal Energetický regulační úřad (ERÚ) podporu přiznat už loni. Podporu vypsal až na základě nařízení vlády v závěru prosince. Výplatu umožnil během nepřítomnosti předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové tehdejší místopředseda úřadu Jan Nehoda, jehož pak Vitásková odvolala z funkce. Situace se opakovala i letos, v cenovém rozhodnutí z konce září úřad s podporou pro obnovitelné zdroje nepočítal.

Ministr průmyslu Jan Mládek nyní očekává, že ERÚ neprodleně zohlední aktuální rozhodnutí Evropské komise a uvede podporu pro schválené zdroje v cenových rozhodnutích. ERÚ se k věci vyjádří v úterý na tiskové konferenci, kdy zveřejní výši takzvaných regulovaných cen elektřiny a plynu pro rok 2017.

Je to velký úspěch a dosažení stability.
Jan Mládek

Podle Martina Sedláka z Aliance pro energetickou soběstačnost mohl ERÚ podporu vypsat už dříve, i bez souhlasu EU. „Věříme proto, že ERÚ vydá cenové rozhodnutí v co nejkratší době,“ podotkl.  

Svaz průmyslu a dopravy podle mluvčí Evy Veličkové apeluje na ERÚ, aby připravil a vydal cenová rozhodnutí pro podporu všech zákonem podporovaných zdrojů energie, včetně těch, u nichž nebude do konce roku notifikační řízení dokončeno.

Věříme, že ukončení notifikačního procesu přispěje ke stabilizaci sektoru obnovitelných zdrojů v České republice a vrátí důvěru desítkám tisíc podnikatelů nejen v solární energetice, ale také zemědělcům, obcím a bankovním institucím.
Tomáš Buzrla
předseda Solární asociace

Podle Teplárenského sdružení není například důvod nevydat cenové rozhodnutí pro zdroje KVET uvedené do provozu do konce roku 2012, tedy před nabytím účinnosti zákona o podporovaných zdrojích energie. Podle ředitele sdružení Martina Hájka jde o převážnou většinu zdrojů KVET v ČR. Sdružení dodalo, že pokud pro ně ERÚ cenové rozhodnutí nevydá, převezme zodpovědnost za zdražení tepla a soudní spory o přiznání podpory.

  • Podpora obnovitelných zdrojů energie a zejména solárních elektráren, postavených v období boomu (2009 až 2010), je dlouhodobě důvodem kontroverzí. Kvůli kombinaci příslibu velmi příznivých výkupních cen a poklesu cen fotovoltaických panelů totiž v roce 2010 výrazně vzrostl počet solárních elektráren. Ještě v lednu toho roku činil jejich instalovaný výkon 463 megawattů, v listopadu překročil tisíc megawattů a koncem prosince 2010 už měly elektrárny výkon 1650 megawattů. Boom solárních elektráren vedl k razantnímu zvýšení sumy na podporu obnovitelných zdrojů.
  • Předsedkyně ERÚ Alena Vitasková se přela s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD) i částí odborné veřejnosti kvůli tomu, že ERÚ v listopadu 2015 rozhodl, že většině obnovitelných zdrojů v České republice nebude pro příští rok vyplacena podpora. Má jít až o 42 miliard korun. Peníze neměly dostat solární elektrárny, některé plynové teplárny či zdroje na biomasu, které neschválila Evropská komise.
  • ERÚ tvrdil, že by vypsáním podpory překročil zákon. Notifikaci nemají podle ERÚ zdroje spuštěné mezi lety 2006 a 2012 a ty, které budou spuštěny od začátku roku 2016. Postoj úřadu a Vitáskové Mládek odmítal, podle něj problémy s notifikací existovaly již loni i předloni a ERÚ podporu vypsal.
  • Vláda 2. prosince 2015 schválila usnesení o podpoře obnovitelných zdrojů uvedených do provozu před začátkem roku 2013. ERÚ ovšem v reakci uvedl, že nevypíše cenové rozhodnutí týkající se výplaty podpory a že usnesení vlády situaci vůbec neřeší. Kabinet pak schválil nařízení o podpoře elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů v pondělí 21. prosince. Poté, co nařízení vyšlo ve Sbírce zákonů, vypsal úřad podporu. Učinil tak místopředseda úřadu Jan Nehoda v době, kdy byla Vitásková na dlouhodobé dovolené v zahraničí.

Mládek: Ukončení období nejistot

Mládek upřesnil, že jde už o třetí notifikační rozhodnutí v oblasti obnovitelných zdrojů, které se letos podařilo pozitivně dokončit. Připomněl, že v srpnu přivezl jeho resort z Bruselu notifikaci pro podporu malých vodních elektráren a malých bioplynových stanic uvedených do provozu od roku 2016. Zároveň se podle něj podařilo ministerstvu s komisí ujasnit velmi komplikovanou záležitost týkající se malých vodních elektráren rekonstruovaných v období 2013 až 2015.

„Považuji dnešní zprávu za jakousi pomyslnou tečku a ukončení období nejistot, které jsme všichni prožívali ve velké nervozitě na konci minulého roku i během tohoto roku v souvislosti s vypisováním podpory pro obnovitelné zdroje energie,“ dodal ministr.

Zprávy v 16: Evropská komise schválila režim podpory energie z obnovitelných zdrojů v Česku (zdroj: ČT24)

Podporu obnovitelným zdrojům energie v Česku od roku 2013 vyplácí Operátor trhu s elektřinou na základě cenového rozhodnutí ERÚ. Předtím ji vypláceli sami distributoři elektřiny. Výše podpory vzrostla ze zhruba jedné miliardy korun vyplacené v roce 2006 na 43,5 miliardy korun vyplacených loni. Celkem tak bylo na podporu zelené energie od roku 2006 do konce loňského roku vyplaceno více než 205 miliard korun.

Předseda podvýboru pro energetiku Poslanecká sněmovny a místopředseda hospodářského výboru Milan Urban (ČSSD) v pořadu Devadesátka ČT24 řekl, že v minulosti se zvyšovaly dotace a pořizovací náklady investice se snižovaly, na což vlády nereagovaly. 

Za základní problém Urban považuje, že nebyla dodržena původní podmínka návratnosti 15 let. „Ta návratnost pro podnikatelské subjekty byla mnohem kratší čili ta investice byla mnohem výhodnější, proto tady byl ten boom,“ řekl Urban. Podotkl, že po roce 2006 se z toho tak stal byznys pro vyvolené.