Rothschildové: Symbol rodinného sepětí, tradice a bohatství

Berlín – Dynastie Rothschildů je symbolem rodinného sepětí, tradice a velkého bohatství. Židovská rodina před 200 lety vsadila na bankovnictví a rozhodně se jí to vyplatilo. Dynastie financovala vlády, průmysl, železnice i vznik Izraele. Kormidlo drží vždy pouze mužští potomci. Dvacáté století dynastii příliš nepřálo, nyní se však zdá, že se podařilo bankéřskou slávu oživit.

Jak to začalo

Prvním strůjcem úspěchu byl frankfurtský finančník Mayer Amschel, od jehož úmrtí dnes uplynulo 200 let. Jméno Rothschild zvolil sobě i své bance podle červeného štítu rodného domu.

Jako mladík odjel na „učení“ do Hamburku ke slavnému bankéři Jakobu Oppenheimovi a po návratu do rodného města začínal jako drobný směnárník v obchodě svého otce. Brzy se vypracoval v uznávaného obchodníka se starými mincemi a starožitnostmi a nakonec skončil jako správce ohromného majetku vlivného knížete Viléma Hessenského.

Synové se za slávou rozběhli do světa

  • Čtyři z jeho pěti synů postupně odešli do Londýna, Paříže, Vídně a Neapole zakládat banky. Nejstarší Amschel převzal Frankfurt.
  • Nejúspěšnější se stala britská větev, kterou založil Nathan Mayer. Ten se dokázal z obchodníka s textilem v Manchesteru vypracovat v nejrespektovanějšího londýnského bankéře.
  • Neméně úspěšně si vedl nejmladší bratr James v Paříži. Ten financoval první francouzské železnice, těžbu nerostů a sháněl peníze pro mocné.

Ve Vídni vybudoval úspěšnou firmu druhorozený syn Salomon. V Rakousku, kde platily různé protižidovské sankce, získal obrovský vliv a majetek a jako první ze souvěrců právo nakupovat pozemky. Využil toho k vybudování průmyslové říše, která sahala i na Moravu. Vlastnil pozemky a doly na Ostravsku, stál za rozvojem tamních železáren či stavbou prvních železnic.

Více informací o nynějším byznysu dynastie naleznete ZDE

Ve vedení pouze muži a žádný cizinec   

Zakladatel rodu předal svým potomkům nejen bohatství, ale i pravidla fungování dynastie. Jedním z nich bylo nevpustit do rodiny cizí živel. Vedení firem také bylo svěřováno pouze mužským potomkům. Sepětí jednotlivých větví rodiny je symbolicky vyjádřeno i v rodinném erbu. Pět šípů sevřených v pěsti symbolizuje pět synů zakladatele a pět filiálek a větví rodiny.

Již v té době firmy fungovaly čistě na bázi rodinných podniků, což se stalo jedním z klíčů k úspěchu Rothschildů. Současně se tato uzavřenost spolu s židovským původem stala terčem těch nejhorších konspiračních teorií a projevů antisemitismu.

Peníze Rothschildů tekly daleko

V minulosti financovala dynastie vlády i jejich války, rozvoj průmyslu a železnic a stála také u zrodu státu Izrael. Peníze tekly i na stavbu Suezského průplavu, těžařskému gigantu Rio Tinto či významnému producentu diamantů De Beers. Hlavním „motorem“ jejich úspěchu však byly napoleonské války, kdy chytře financovali obě strany, především však vítěze od Waterloo - Brity.

Stavitelství

V letech 1874 až 1889 byla na zakázku Ferdinanda von Rothschild vystavěna rezidence Rothschildů v anglickém Buckinghamshire - Waddesdon Manor, kde se nachází archiv přes 15 000 láhví vín z rothschildovských vinic. James de Rothschild postavil zámek Ferrières en Brie a na konci 19. století postavil Nathaniel Meyer von Rothschild Schloss Rothschild v Dolním Rakousku.

Vinařství

Rothschildové jsou dodnes velice činní ve vinařství. Nathaniel, třetí syn Nathana, získal v roce 1853 Château Mouton Rothschild u Bordeaux, James de Rothschild získal v roce 1868 renomovanou vinici Château Lafite Rothschild. Edmond James de Rothschild se stal v roce 1873 vlastníkem Château Clarke a podporoval výstavbu dalších vinic.

Více informací o historii, víně a majetku naleznete ZDE

Dvacáté století ve znamení útlumu

Centrum v Londýně postupně upadalo, ve Frankfurtu zaniklo. Nacisté pak zabrali majetky vídeňské a francouzské větve, kterou navíc neminulo zestátnění francouzských bank za vlády Françoise Mitterranda. V posledních letech se však potomkům rodu podařilo bankéřskou slávu oživit. Mají přímý i nepřímý vliv na řadu bank, pojišťoven a průmyslových korporací, jejich specializací je hlavně finanční poradenství. Podnikají také ve vinařství.

Hlavními bankami jsou londýnská NM Rothschild, pařížská Rothschild & Cie Banque a ženevská Edmond de Rothschild Group. Před lety se anglická a francouzská větev propojily a do čela holdingu se postavil šéf francouzské části a představitel již páté generace rodu David de Rothschild (69).