Tůma: Nemyslím, že jsou vládní škrty přehnané

Praha – Podle bývalého guvernéra České národní banky a nyní pražského zastupitele Zdeněka Tůmy (TOP 09) nejsou vládní škrty přehnané. V Interview ČT24 tak reagoval na výtky opozice, podle níž lidé v době úspor méně utrácejí a tím zpomalují ekonomiku. „Pokud zvyšujete daně, zpomalujte růst ekonomiky, ale zrádné je v tomto případě slůvko nadměrně,“ vysvětluje Tůma.

„Kritizovat je vždy velmi lehké. Pokud ekonomové mluví o tupých škrtech, tak ať přijdou s inteligentními škrty,“ krotí Zdeněk Tůma názory různých ekonomů, kteří tvrdí, že vláda svým stabilizačním balíčkem příliš tlačí na pilu. Ten sněmovna v úterý v prvním čtení přes nesouhlas opozice podpořila a výsledek je tak prvním schůdkem pro to, aby bylo možné schválit návrh státního rozpočtu na příští rok a aby se naplnil fiskální cíl kabinetu, tedy snížit rozpočtový schodek pod tři procenta hrubého domácího produktu.

Zdeněk Tůma, bývaly guvernér ČNB

„Podle mě to, co dělá vláda, není nadměrné, ale je to věcí názoru. Chápu, že když ekonomika neroste, není na místě ji ještě podřezávat.“

Tůma také připomněl, že v současné době nešetří jen vláda. Šetří totiž i domácnosti a firmy, které moc dobře vědí, že prostředí je velmi nejisté a jejich vyhlídky jsou tak velmi ošemetné.

V souvislosti s domácím pruduktem se pak také často hovoří o velikosti dluhu České republiky vůči hrubému domácímu produktu, který není tak veliký jako například dluh Německa nebo Velké Británie. Podle Tůmy se ale česká ekonomika nemůže poměřovat s ekonomikou německou nebo britskou.

Zdeněk Tůma, bývalý guvernér ČNB

 „Každý má jinou snesitelnost dluhu, menší a středně velké země budou mít vždycky problém dřív a narazí na problém likvidity na finačních trzích.“

Podle Tůmy je tak velice nesprávné se domnívat, že má-li například Německo šedesátiprocentní dluh vůči HDP, tak pro Česko by to také nemusel být problém. To ale problém je, a to právě především pro malé a střední státy, jako je Česko. Bývalý guvernér je toho názoru, že Německo by bylo schopné dlužit víc, naopak Česko by se hranici dluhu šedesáti procent vůči HDP mělo zdaleka vyhnout.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)