ČEZ žaluje Škodu JS o 611 milionů za chyby v Dukovanech

Energetická společnost ČEZ podala žalobu na firmu Škoda JS o náhradu škody 611 milionů korun kvůli chybným kontrolám potrubí v jaderné elektrárně Dukovany. Částka nemusí být konečná. Informoval o tom mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Připomněl, že ČEZ odstávky vynucené chybnými kontrolami přišly loni asi na 2,5 miliardy korun. Plzeňská Škoda JS však necítí odpovědnost za škody, které vznikly společnosti ČEZ.

„Z důvodu právní taktiky není žalována nyní celková škoda, kdy navíc ještě konečná částka není známa, protože kontroly spojené se svary ještě pokračují,“ uvedl mluvčí.

Důvodem odstávek většiny bloků Dukovan i kontrol bloků v další jaderné elektrárně ČEZ v Temelíně bylo opětovné provedení prověrek potrubí kvůli nekvalitním rentgenovým snímkům svarů. Na potrubí tak byly praskliny či jiné vady, které na snímcích nebyly vidět. Správu zařízení elektráren měla na starosti Škoda JS, jež si ale na kontroly svarů najímala externího dodavatele. 

Necítíme odpovědnost, chceme dobré vztahy

„Škoda JS obdržela oznámení o podání žaloby. Její znění však nemáme zatím k dispozici, tudíž není možné ji komentovat. Až ji obdržíme, seznámíme se s ní a připravíme si další postup,“ řekl mluvčí plzeňských strojíren Jan Stolár.

Podnik nadále trvá na tom, že necítí odpovědnost za škody, které vznikly společnosti ČEZ. „Celkově vnímáme tuto záležitost jako jednotlivou a izolovanou a věříme, ze nebude mít dopad na naše dlouhodobé dobré vztahy se společností ČEZ,“ dodal Stolár.

 Okresní soud Plzeň-město obdržel žalobu ve středu. Příslušný soudce by ji měl dostat v pátek nebo začátkem příštího týdne. „Nejprve ji zašle Škodě, která se k ní vyjádří nebo nevyjádří ve stanovené lhůtě,“ uvedla soudní úřednice. ČEZ musí ještě zaplatit soudní poplatek. První jednání bude nařízeno nejdřív za měsíc, ale spíše déle.

Případ zkoumá policie

V elektrárně Dukovany vyráběl loni od poloviny září do konce prosince proud pouze jeden ze čtyř bloků. Elektrárna tak v loňském roce dodala do sítě nejméně proudu za posledních 17 let.

Případem se zabývá i policie. Firma ČEZ podala trestní oznámení na neznámého pachatele s podezřením na podvod a další oznámení podal Státní úřad pro jadernou bezpečnost, podle kterého mohl být spáchán trestný čin poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení z nedbalosti.

ČEZ v dubnu odvolal z funkcí některé pracovníky odpovědné za problémy svarů v Dukovanech. Ostatním odpovědným zaměstnancům firma významně snížila mzdu. Při vyšetřování bylo odhaleno více než dvacet neúmyslných závažných nebo méně závažných porušení povinností současných nebo bývalých pracovníků.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, jenž drží prostřednictvím ministerstva financí asi 70 procent akcií. 

Vydáno pod