Česko chce regulovat trh s alkoholem i po skončení prohibice

Praha - Česko zvažuje, že by mohlo regulovat trh s tvrdým alkoholem i po ukončení prohibice. Ministerstvo financí v souvislosti se sérií otrav metanolem připravuje nový zákon o povinném značení lihu. Mimo jiné zavádí povinnost uvádět na kolcích údaje o přesném obsahu lihu ve spotřebitelském balení i povinnost vracet sejmuté neporušené kontrolní pásky finančním a celním úřadům, uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Ve hře je i několik dalších variant, včetně zavedení specializovaných obchodů nebo licencí pro prodejce. Nový zákon, který by měl platit od července příštího roku, má podle Jakoba omezit daňové úniky, nelegální výrobu lihu i posílit ochranu spotřebitelů. Věci veřejné dnes také uvedly, že chystají pozměňovací návrh k trestnímu zákoníku, který by zavedl nový trestný čin přípravy krácení daně. Chybou podle VV také je, že výrobce alkoholu platí za kolky jen několik desítek haléřů na rozdíl od výrobců cigaret, kde se částka pohybuje v desítkách korun. Důsledkem pak je, že výrobci lihovin se ke kolkům nechovají jako k cenině, hlásí časté ztráty, a černý trh je nyní pravými kolky přesycen.

Černý trh s pravými kolky je přesycen

Jedna z věcí, která má zákazníkům už teď zaručit legálnost alkoholu, jsou právě kolky na láhvích. Jenže ani těmi si zákazníci nemůžou být úplně jistí. Celníci v Moravských Budějovicích zabavili 1 500 litrů nelegálního alkoholu. Různé druhy včetně vodky a tuzemáku byly sice označeny kolky, ale ty byly kradené. Čím dál častěji místo jejich padělání nelegální výrobci vymýšlejí, jak ty originální použít několikrát. Jen letos celníci přišli asi na 400 tisíc případů zneužití kolků. Ministerstvo financí proto chystá nový zákon - podle něj by se měly neporušené kontrolní pásky vracet finančním a celním úřadům.

Podle předsedy sněmovního hospodářského výboru Milana Urbana (ČSSD) by obchodníci, kteří dovážejí a prodávají alkohol, měli mít na tento druh obchodu licence a obchod s alkoholem by měl být pod přísnou kontrolou jako například zbraně. Urban oznámil, že svolává krizový tým pro řešení vzniklé situace. Měl by zahrnovat úředníky z ministerstev vnitra a zdravotnictví a postupně by se měl rozšiřovat.  

Češi patří mezi největší konzumenty alkoholu

Zavedení trvalé regulace při prodeji alkoholu by jeho konzumaci mohlo podle některých expertů mírně snížit. Češi přitom patří v rámci třicítky zemí OECD mezi největší pijany. Loni jsme v konzumaci alkoholu v přepočtu na hlavu zabrali čtvrtou příčku. Každý Čech ho za rok vypil přes 12 litrů. Před námi byly jen Francie, Portugalsko a Rakousko.

Na spotřební dani z lihovin stát vloni vybral 6,8 miliardy korun. Pokud by se ale podařilo zlikvidovat černý trh, získal by na spotřební dani ještě miliardu navíc. A pak ještě další stamiliony z DPH. Podle odhadů ministerstva financí se černý trh na obchodu s tvrdým alkoholem podílí až 20 procenty. V některých regionech je to dokonce i více. Z půllitrové láhve Tuzemáku, která stojí 130 korun, se na spotřební dani a DPH odvádí 75 korun. Daň je tedy skoro 60 procent. A právě vysoká sazba podle ekonomů přispívá k rozvoji černého trhu. 

Alkohol je nejpopulárnější legální rekreační drogou současné  doby. Na druhou stranu přináší nejvíc obětí. Různé státy proto jeho prodej více či méně regulují. A využívají pro to různé nástroje. 

Od kdy se může pít alkohol

  • 18 let: většina Evropy
  • 20 let: Finsko, Švédsko
  • 21 let: USA
  • 16 let: Benelux, Německo, Rakousko, Portugalsko (pivo a slabé víno)

Pro většinu západních zemí je limitem osmnáct let. Ve Spojených státech ale jednadvacet. Naopak některé jiné evropské státy umožňují pít pivo a nápoje s nízkým obsahem alkoholu už od 16.

V liberálních zemích je alkohol k mání i v malých smíšených obchodech. Anglosaská tradice prodej omezuje na místa, jejichž provozovatelům udělují úřady licenci. Ve Spojených státech, Velké Británii nebo třeba Jihoafrické republice to mohou být buď úplně samostatné obchody, anebo zvláštní oddělení v supermarketech. Společenskou nebezpečnost alkoholu regulují vlády a místní úřady omezováním prodejní doby, zejména pozdě večer a v noci. V New Yorku, jako i většině dalších států USA, alkohol neseženete v neděli dopoledne.

Nejtvrdší omezení mají Norové

Nejtvrdší kontrolu prodeje alkoholu uplatňují ve Skandinávii. Nejpřísněji Norsko, mírněji pak Švédsko, Finsko a Island. Síť prodejen je řídká, například ve Švédsku je jich jen 418 a nejobyčejnější vodka vyjde v přepočtu na 1 100 českých korun. Dovoz pro osobní spotřebu ze zahraničí už tvrdě kontrolují jenom Norové.