Příští rok bude možná levnější volání

Praha – Počínaje příštím rokem chce Český telekomunikační úřad (ČTÚ) snížit mezioperátorský poplatek za volání do mobilních sítí na polovinu. Z nynějších 55 haléřů by měl klesnout na 27 haléřů. Uvedl to v návrhu opatření pro veřejnou konzultaci na svém webu. ČTÚ pro výpočet nových maximálních poplatků použil metodu přírůstkových nákladů, kterou doporučuje Evropská komise. Dříve používal metodu, která počítala s historickými náklady operátorů.

Ještě výraznější snížení poplatků úřad navrhuje u velkoobchodních cen pro volání v pevné síti Telefóniky. Například cena minuty místního hovoru ve špičce by měla klesnout z 30 haléřů na sedm haléřů, cena meziměstského hovoru z 34 haléřů na osm haléřů.   

Snižování poplatků mezi operátory by mohlo podle ČTÚ vést i k poklesu koncových cen mobilního volání pro zákazníky. Operátoři ale v poslední době na snižování terminačních poplatků reagovali v cenících jen minimálně. Úřad začal terminační poplatky snižovat v pravidelných půlročních intervalech v roce 2009. 

Vydáno pod