Japonské firmy zavírají továrny v Číně kvůli sporu o ostrovy

Šanghaj – Protijaponské demonstrace v Číně už doléhají i na důležité japonské firmy. Některé z nich dokonce dočasně uzavřely své čínské továrny a obchody. Pro tento krok se rozhodli například výrobci elektroniky Panasonic a Canon a automobilky Honda, Mazda a Nissan. Vláda v Tokiu varuje své občany žijící v Číně především před zítřkem. To si Čína připomíná výročí japonské okupace z druhé světové války a očekává se mnohem větší vlna protestů.

Protesty míří proti japonským diplomatickým misím, ale také proti obchodům, restauracím a prodejcům aut. Protesty začaly již minulý týden, během víkendu nabraly na intenzitě a rozhořely se v desítkách čínských měst. Zasáhly jak Peking, tak města v regionech.

Japonské firmy čelí sabotážím i útokům demonstrantů

Automobilky Toyota a Honda hlásí, že demonstranti těžce poškodili několik jejich prodejen ve městě Čching-tao. Panasonic upozornil, že čínští dělníci zase provedli sabotáž v jedné z jeho továren. Přední světový výrobce elektroniky se poté rozhodl přerušit výrobu ve svých čínských závodech. Canon uvedl, že zastaví dnes a v úterý výrobu ve třech ze čtyř čínských továren.

Shaun Rein, China Market Research Group

„Pozorujeme, že japonské společnosti jsou přímo postiženy protesty. Obchodní vztahy budou samozřejmě pokračujícími protesty poškozeny.“

Japonská Mazda zastaví na čtyři dny výrobu v závodě v Nan-ťing, který provozuje s místní automobilkou Chongqing Changan Automobile a americkým Fordem. Nissan od dnešního dne pozastavil výrobu na dva dny a Honda nebude vyrábět v úterý a ve středu. Pouze Toyota uvedla, že její závody i kanceláře dnes fungují jako obvykle.   

Největší asijský výrobce oděvů Fast Retailing oznámil, že zavřel některé své prodejny značky Uniqlo v Číně a možná bude v zavírání prodejen pokračovat. Přední japonská maloobchodní firma Seven & I Holding pak dnes uzavřela 13 supermarketů Ito Yokado a 198 prodejen „7/11“. 

Čína je nevětší obchodní partner Japonska, pro Čínu je pak Japonsko třetím nejdůležitějším partnerem. Hodnota jejich vzájemného obchodu přesahuje 340 miliard dolarů ročně. Jakékoli narušení obchodních aktivit a investic může být pro obě ekonomiky velmi bolestivé a může ještě dále snížit již tak slábnoucí růst čínského hospodářství. Podle Reina mohou protesty přispět k tomu, že přední japonské firmy přenesou výrobu z Číny do dalších zemí regionu. „Možná zváží posílení výrobních operací v Thajsku nebo v jiných zemích, které jsou přívětivější vůči japonským investicím,“ poznamenal.

Jádrem sporu jsou neobydlené ostrovy

Protesty se s nebývalou silou rozhořely kvůli neobydleným ostrovům, které jsou v Japonsku známé jako Senkaku a v Číně jako Tiao-jü. Na ostrovech se totiž nacházejí četná ložiska důležitých surovin. Spor vygradoval poté, co se japonská vláda rozhodla, že tři z ostrůvků od soukromých vlastníků koupí. Na zprávy z Japonska obratem reagoval Peking a v pátek vyslal do sporné oblasti šest čínských hlídkových lodí. Japonsko oznámilo, že proti čínským „vetřelcům“ nepoužilo síly a bude je pouze monitorovat.

Chung Lej, mluvčí čínského ministerstva zahraničí:

„Čína je země, která se řídí zákony. Tyto zákony dodržují mezinárodní úmluvy. Žádáme čínské občany, aby své názory vyjadřovali zákonným způsobem.“

Protesty přitom nepostihly jen továrny. Mnoho lidí se bojí vycházet ze svých domovů. Řada japonských škol v Číně, včetně těch v Pekingu a Šanghaji, zrušila raději výuku na celý týden. „Nepůjdu dnes ven a poprosila jsem svého čínského přítele, aby zůstal zítra celý den se mnou,“ řekla Sayo Morimoto, japonská studentka, která žije v Číně. Právě na zítřek totiž připadá výročí japonské okupace části čínské pevniny, ke které došlo v roce 1931. Japonsko pak až do roku 1945 okupovalo různé části nejlidnatější země světa a dopustilo se řady zločinů na obyvatelstvu.

Vydáno pod