Inflace v EU na brzdu opět nešlápla

Brusel - Meziroční míra inflace v eurozóně v srpnu vzrostla na 2,6 procenta z červencových 2,4 procenta. Stoupla i v celé Evropské unii, a to z 2,5 na 2,7 procenta. Cenovky v Evropě se tedy mění rychleji, než by si představovala Evropská centrální banka. Ta inflaci cíluje na 2 procenta.

Největší růst cen zaznamenali statistici v srpnu v oblasti dopravy (4,8 procenta) a prodeje alkoholu a tabákových výrobků (4,5) procenta. O více než 4 procenta rostly také ceny v sektoru bydlení. Naopak zlevňovaly komunikační služby a jen mírně zdražovaly rekreace a kulturní akce.

Na zvýšení inflace se nezanedbatelnou měrou v srpnu podepsaly také ceny pohonných hmot, které v Evropě rostly na nové rekordy. Mimo jiné za tím stál i růst cen ropy na burze.

Česká republika se se svou mírou inflace nad 3,4 procenta pohybuje výrazně nad průměrem EU. „Lze předpokládat, že česká inflace zůstane nad úrovní Evropské unie ještě do konce roku, ale pak by měla jít dolů,“ soudí hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Z 27členné unie hlásí vyšší inflaci než je průměr EU jen šest zemí. Vůbec nejvyšší byla v srpnu v Maďarsku, kde dosáhla 6 procent. Následovalo Estonsko se 4,5 procenta a Slovensko se 4,1 procenta. Naopak nejnižší inflaci statistici zaznamenali v srpnu ve Švédsku, kde ceny rostly jen o 0,9 procenta. Druhou nejnižší míru inflace hlásí Řecko, a to 1,2 procenta.

Rozhovor s Pavlem Sobíškem (zdroj: ČT24)