Inflace v USA se vyhoupla nejvýš za dva roky

Roční míra inflace ve Spojených státech v říjnu vystoupila na 1,6 procenta, a dostala se tak nejvýše za dva roky. Spotřebitelské ceny vzrostly meziměsíčně o 0,4 procenta, nejvíce za šest měsíců. Přispěly k tomu vyšší nájmy a dražší benzin. Známky oživení inflace zvyšují pravděpodobnost, že americká centrální banka (Fed) v prosinci zvýší úrokové sazby.

Ceny benzinu se proti předchozímu měsíci zvýšily o sedm procent po zářijovém růstu o 5,8 procenta. Na celkovém růstu inflace tak měl benzin více než poloviční podíl. Ceny potravin se už čtvrtý měsíc za sebou nezměnily. Nájmy se zvýšily o 0,4 procenta a zdražilo také oblečení a nová auta.

Fed tento měsíc nechal úrokové sazby beze změny, jeho měnový výbor dal ale najevo, že důvodů ke zvýšení úroků přibývá. Fed zvýšil úroky poprvé po téměř deseti letech loni v prosinci.

Inflace by mohla růst v příštích letech, pokud nově zvolený prezident Donald Trump prosadí své návrhy na zvýšení výdajů na infrastrukturu a obranu. Fiskální stimuly na pozadí plné zaměstnanosti by znamenaly mnohem rychlejší tempo zvyšování úrokových sazeb, než se nyní čeká.