České ekonomice se letos bude dařit víc, než se čekalo

České ekonomice se letos bude dařit víc, než se čekalo (zdroj: ČT24)

České ekonomice se letos bude dařit víc, než se čekalo. Odhaduje to Evropská komise, která zlepšila svůj výhled růstu hrubého domácího produktu na 2,2 procenta. I tak ale komise připomněla, že oproti loňsku jde o výrazné zpomalení. Loni české hospodářství rostlo dvakrát rychleji. Jedním z důvodů, proč se Česku nebude dařit stejně jako loni, je snížený počet investic.

Nosítka a křesla vyrobená v Dolních Dubňanech pomáhají záchranářům v Evropě, ale třeba i v Hongkongu. „Vidíte zde polohovatelná jak boční madla, která jdou sklopit, tak podhlavník i podnožníky se dají polohovat, ovládají se pružinami, podhlavník se dá i zaklopit pro případnou tracheotomii, tedy pokud je potřeba i v sanitce provádět, tak to tuto možnost poskytuje,“ popisuje majitelka Medirol Diana Rysková.

Ještě před dvěma lety měla firma obrat téměř poloviční. Teď už druhým rokem rostou. Za rok vyrobí asi tři stovky křesel a 450 nosítek do sanitek. „Výrobky si všechny sami vyvíjíme čili máme své konstrukční oddělení, kde vzniká vývoj a inovace produktů, a potom si ty výrobky i sami vyrábíme,“ dodává Rysková.

Jako této firmě se daří i dalším českým podnikům, a tak táhnou ekonomiku – v průmyslu se tak letos v září vyrobilo o téměř tři procenta víc než loni. A tak i odborníci upravují odhady, jak se českému hospodářství povede. Evropská komise vylepšila výhled o jednu desetinu procenta, Česká národní banka je ještě optimističtější. „Já si stále myslím, že by to mohlo být někde blíže tomu odhadu nebo prognóze České národní banky, což je 2,8, někde pod 3 procenty,“ míní ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Záchranářská nosítka
Zdroj: Jiří Částka/ČTK

„Vláda nepřijala nějaké výrazné prorůstové opatření, je to podle mě především efekt statistik a čerpání evropských peněz z minulého období,“ říká místopředseda strany KSČM Jiří Dolejš. Právě dočerpání evropských peněz je podle odborníků důvod, proč české hospodářství neporoste tak, jak rostlo loni. Letos se v Česku investuje méně.

Třeba právě výrobce nosítek rozšiřoval svůj podnik také už loni, koupili nový stroj za osm set tisíc a přijali deset lidí. „Robot nám umožňuje nejen vysokou kvalitu práce, ale samozřejmě nám velkou měrou zvýšil produktivitu práce,“ vysvětluje majitelka firmy Medirol.

CzechInvest v roce 2015
Zdroj: ČT24

Naopak mírně roste zájem o Česko ze strany zahraničních investorů. Podle CzechInvestu je jednou z největších letošních investic výstavba nového závodu na vývoj, testování a výrobu motorů do letadel.

„Tady se nám podařilo, že se vlastně investor na základě nějaké zkušenosti s Českou republikou rozhodl, že jsme pro něj enormně zajímavou lokalitou z pohledu globálního vývoje,“ říká ředitel CzechInvestu Karel Kučera. Jen postavit závod v Česku bude firmu stát víc než miliardu. Práci tu najde asi pět set lidí.