Nejlepší bankou 2012 je Komerční banka, nejlepší pojišťovnou ING

Praha - V soutěži Nejlepší banka roku 2012 zvítězila Komerční banka, když po porovnání přes 280 kritérií předstihla 20 konkurenčních bankovních domů. Titul Klientsky nejpřívětivější banka 2012 získala stejně jako v loňském roce Poštovní spořitelna. Nejlepší pojišťovnou 2012 a zároveň nejpřívětivější pojišťovnou pro klienty se stala ING Životní pojišťovna. Ta vyhrála v konkurenci 25 pojišťoven, u nichž se sledovalo více než 130 kritérií.

Hodnocení finančních ústavů proběhlo jak z pohledu klienta, tak akcionáře. Sledovaly se cenové parametry a nabídka produktů, dostupnost, komunikace a celkový přístup ke klientovi i hospodářské výsledky, které dokládají finanční stabilitu společnosti. Komerční banka dosáhla výrazně pozitivních výsledků zejména v oblastech výše úrokových sazeb, komunikace a co se pohledu akcionáře týče.

ING Životní pojišťovna zvítězila celkově i z pohledu klienta. Vůbec nejlepších výsledků dosáhla v takzvaném mystery shoppingu, při kterém hodnotitel kvality služeb vystupuje jako normální zákazník. Relativně vysoko se umístila také v podkategoriích komunikace a výše pojistného životního pojištění.

ING
Zdroj: Peter Dejong/ČTK/AP

Veřejnost v on-line hlasování vybrala v samostatné kategorii Bankovní inovátor 2012 Fio banku s jejím produktem Smartbanking. Toto vítězství potvrdilo trend nástupu chytrých technologií. Mezi nominacemi se často objevoval také bezkontaktní platební styk. Pojišťovacím inovátorem 2012 byla zvolena Allianz se speciálním životním pojištěním pro ženy.

Michl jako nejoblíbenější finanční odborník

Cenu novinářů pro nejoblíbenějšího finančního odborníka s výrazným náskokem si už potřetí odnesl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Jeho finanční ústav bodoval rovněž v kategorii nejoblíbenějšího tiskového mluvčího, když první příčku obsadil Tomáš Kofroň. Zástupci médií posuzovali kandidáty z hlediska jejich dostupnosti a odbornosti.

Aleš Michl
Zdroj: ČT24

Soutež s názvem Nejlepší banka 2012 a Nejlepší pojišťovna 2012 vyhlásily Hospodářské noviny a výzkum zpracovala agentura Datank. Partnery jsou společnosti KPMG a IBM. 

Nejlepší banka 2012

1. Komerční banka

2. ČSOB

3. Česká spořitelna

Nejlepší pojišťovna 2012

1. ING Životní pojišťovna

2. Pojišťovna České spořitelny

3. Allianz