V ČR je jen hrstka gamblerů, tvrdí nadace sponzorovaná hazardem

Praha - Vláda má nyní na stole studii, podle níž je v Česku jen zanedbatelný počet lidí závislých na hracích automatech. Ze studie tak vyplývá, že gamblerství v České republice v podstatě nehrozí. Pod čísly jsou ale podepsaní i lidé z nadačního fondu Esentia, který se nechal hazardem sponzorovat. Od hazardních firem získal 1 milion 700 tisíc korun, které se odváděly takzvaně na dobročinné účely. Nadace se brání tím, že to bylo v rámci budování společenské zodpovědnosti.

Petr Verosta, ředitel, Nadační fond Esentia: „Jedná se o zákonný odvod na veřejně prospěšné účely, který na to má sloužit. Do téhle doby se jimi financovali nemocnice, školy, sportovní oddíly… Skutečně nemáme žádná propojení a rozhodně nejsme úkolovaní provozovateli, abychom měnili nebo manipulovali s daty.“

Matěj Hollan, předseda, občanské sdružení Brnění: „Je to podobné, jako kdyby studii o dopadu drog financovali drogoví dealeři.“

Gamblerů je prý jen hrstka - ale automatů na obyvatele má ČR nejvíc

Odhady mluví o čtvrt procentu, případně méně než procentu populace. To by znamenalo patnáct až osmdesát tisíc lidí. S tím ale odborníci zásadně nesouhlasí. „S jistou mírou zjednodušení by se dalo říct, že my odhadujeme procenta závislých na dvě procenta mužské populace,“ tvrdí Karel Nešpor, primář mužského oddělení závislostí v Psychiatrické léčebně Bohnice.

Právě muži totiž propadají hazardu častěji. Jenže i odhady odborníků mají své limity – k odborníkům se dostanou jen ti, co chtějí své problémy řešit. Pokud někde nejsou odborníci, kteří by se patologickým hráčstvím zabývali, pak na tomto území ani nejsou evidováni patologičtí hráči, doplňuje Nešpor s tím, že existují ověřené údaje o tom, že dnes jsou i šestnáctiletí, kteří na hazardních automatech hrají každý den.

Martin Svoboda, bývalý gambler, o své závislosti napsal knížku

„Hraním se mi život dostal zcela do trosek, přišel jsem o kamarády, přišel jsem o dlouholetý vztah s přítelkyní. V knížce jsem sesumíroval finanční ztráty na osm milionů korun. Mojí mamince se na základě toho natolik zhoršil stav, že zemřela, naši rodinu to celou rozložilo, se zbytkem rodiny se nevídám.“

Hráči (zdroj: ČT24)

Podle studie to vypadá, že na hracích automatech je závislá jen hrstka lidí, oproti zahraničí tedy nemá Česká republika problém. To je v zemi, kde připadá nejvíc automatů na jednoho obyvatele, trochu podezřelé - jeden hrací automat ve Francii vychází na 18 tisíc Francouzů a jeden hrací automat v Česku vychází na 170 Čechů. „Zahraniční studie z USA nebo Norska, mluví o pěti procentech závislé populace, u nás je automatů víc, takže když je pět procent v Americe, u nás je to půl milionu závislých lidí,“ domnívá se Matěj Hollan, předseda občanského sdružení Brnění.

Ministerstvo financí, které podklady pro vládu připravilo, tvrdí, že oslovilo všechny renomované instituce včetně univerzit a neziskových organizací. „Ta studie třeba uvádí, že počet hospitalizovaných byl 550. Ten počet není extrémně vysoký, ale jsou tam některé alarmující trendy,“ cituje ze studie Tomáš Zídek, náměstek ministra financí.