Sezonní výprodeje inflaci nezbrzdily, na vině jsou pohonné hmoty

Praha – Podle očekávání zrychlil v srpnu růst spotřebitelských cen meziročně na 3,3 procenta z červencového růstu 3,1 procenta. Meziměsíčně se ceny snížily o 0,1 procenta, když vývoj ovlivnily především nižší ceny potravin a nealkoholických nápojů. Uvedl to dnes Český statistický úřad. Meziroční zrychlení cenového růstu pak podle statistiků způsobily zejména ceny v dopravě v důsledku zvýšení cen pohonných hmot o 6,5 procenta ze 3,1 procenta v červenci.

Michal Brožka, hlavní analytik Raiffeisenbank

„Výsledek je plně v souladu s očekáváním trhu, a ten by tedy neměl jakkoliv na dnes zveřejněná data reagovat. Stále počítáme s tím, že ČNB na konci měsíce sníží úrokové sazby o čtvrt procentního bodu.“ 

Největší vliv na meziroční růst spotřebitelských cen v srpnu měly i nadále ceny za bydlení, vodu, energie, paliva a ceny potravin a nealkoholických nápojů. Například z potravin vzrostly ceny masa o 7,9 procenta, vajec o 62,3 procenta, jogurtů o 13,1 procenta, ovoce o 13,6 procenta, zeleniny o 14,4 procenta a nealkoholických nápojů o 7,6 procenta.   

Naopak ceny oděvů meziročně klesly o pět procent a obuvi o 2,5 procenta. Pokles cen za bytové vybavení a zařízení domácnosti podle statistiků ovlivnilo zejména snížení cen přístrojů a spotřebičů pro domácnost o 5,8 procenta a nástrojů i potřeb pro dům a zahradu o 5,6 procenta. Pokračoval pokles cen audiovizuálních a fotografických zařízení a zařízení pro zpracování dat o 7,2 procenta. Ceny mobilních telefonů klesly o 7,1 procenta.

Meziroční míra inflace v ČR v srpnu 2012
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Ceny zeleniny klesly proti červenci o devět procent, z toho ceny brambor o 28,4 procenta. Ceny ovoce se snížily o 3,1 procenta, a to vlivem poklesu cen peckovin a bobulovin o 22,5 procenta. Nižší byly rovněž ceny běžného pečiva, rýže a vajec. Snížily se ceny oděvů, obuvi, mobilních telefonů a ceny telefonických a telefaxových služeb. 

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v srpnu 3,1 procenta. 

Opačný vliv na celkovou hladinu spotřebitelských cen mělo zdražení pohonných hmot, jejichž ceny vzrostly v srpnu meziměsíčně o 3,3 procenta. ČSÚ upozornil, že to byl největší meziměsíční cenový růst pohonných hmot od prosince 2010, a jejich ceny se tak po třech měsících poklesu vrátily téměř na úroveň měsíce května. Z potravin meziměsíčně zdražily především mouka o 7,3 procenta, jogurty o 3,2 procenta, rostlinné tuky o 2,8 procenta a čaje o 2,9 procenta. Ceny zboží proti červenci úhrnem klesly o 0,2 procenta a ceny služeb se nezměnily.

Citelnější pokles inflace se dá podle Tomáše Volfa ze skupiny Citfin očekávat až s příchodem nového roku, kdy se zvýší srovnávací základna, a to i přes chystané zvýšení DPH od 1. 1. 2013. 

Česká národní banka
Zdroj: ČT24/VLP

Srpnová inflace byla o desetinu nižší, než očekávala ČNB

Podle ředitele sekce měnové a statistiky ČNB Tomáše Holuba byla srpnová inflace v porovnání s prognózou České národní banky o 0,1 procentního bodu nižší. Odchylku způsobil nižší než očekávaný meziroční růst cen potravin a nižší korigovaná inflace bez cen pohonných hmot.   

Ceny pohonných hmot totiž rostly v srpnu meziročně znatelně rychleji, než ČNB očekávala. Regulované ceny a primární dopady změn nepřímých daní se pak vyvíjely v souladu s prognózou. „Zveřejněná data i nadále potvrzují vyznění stávající prognózy ČNB ohledně protiinflačního působení domácí ekonomiky,“ uvedl Holub. Zdroj letošní zvýšené inflace je podle něj souběh několika jednorázových vlivů, zejména úpravy DPH, růstu cen potravin, regulovaných cen a oslabení kurzu koruny.