Očištění Clintonové vystřelilo akcie i dolar vzhůru, zlato klesalo

Akciové trhy v USA, Asii i Evropě zahájily pondělní obchodování růstem – reagovaly tak na zprávu, že demokratickou kandidátku na prezidentský úřad Hillary Clintonovou nebude FBI stíhat kvůli využívání soukromého e-mailového účtu ve funkci ministryně zahraničí. V  reakci na růst šancí Clintonové posiloval i dolar, naopak ztrácelo zlato, považované za bezpečný přístav pro neklidné doby. Americké akcie pondělním vzestupem přerušily devět dnů trvající pokles hlavního indexu S&P 500, což byl podle agentury Reuters nejdelší propad od roku 1980.

Hlavní americké akciové indexy stoupaly hned po otevření burz. Index S&P 500 nakonec uzavřel den silnější o 2,22 procenta, Dow Jones o 2,08 procenta a Nasdaq o 2,37 procenta.

Dařilo se i dílčím americkým indexům. Například bankovní S&P 500 Index Banks Industry vzrostl o 2,73 procenta (v pátek ztratil 0,52 %) a index pro stavebnictví a strojírenství, který závěrem minulého týdne klesl o téměř osm procent, přidal 0,69 procenta.

Výrazně rostly také indexy v Evropě. Britský FTSE se za pondělí zvýšil o 1,70 procenta, německý DAX o 1,93 a francouzský CAC 40 o 1,91 procenta. 

Posílily také trhy v Asii (Nikkei uzavřel o 1,61 procenta výše, SP&P/ASX 200 o 1,35 procent, méně získaly čínské akcie – index Hang Seng 0,7 procenta a Shanghai 0,26 procenta).   

Den do voleb v USA: Vyhrocená kampaň jde do finále (zdroj: ČT24)

Investoři považují Clintonovou za kandidátku, která by v ekonomické politice Spojených států nic zásadního neměnila, případné Trumpovo vítězství ale mají spojeno spíše s nejistotou ohledně dalšího politického i ekonomického vývoje země.

V pondělí stoupal také dolar. Americká měna posilovala kolem 20. hodiny vůči evropské o 0,5 procenta. Pozici si upevňovala i vůči britské libře o 0,7 procenta a k japonskému jenu zhruba o procento. Minulý týden dolar ztrácel mj. po zprávách, že americká ekonomika vytvořila během října méně pracovních míst, než se očekávalo. Naopak vůči americké měně o více než dvě procenta posílilo mexické peso. 

Zlato ukrajovalo ze svých zisků

Zlato se koncem dne pohybovalo nad 1 280 dolary za unci, a vymazávalo tak zisky z minulého týdne, kdy jeho cena stoupla o dvě procenta. 

V říjnu kleslo zlato až k 1260 dolarům, v posledním týdnu však šlo znovu nahoru nad 1300 dolarů. Reagovalo tak na růst preferencí republikánského kandidáta na prezidentský úřad Donalda Trumpa.

„Na trhu převládá všeobecné přesvědčení, že pokud vyhraje Trump, zlato dále poroste vzhledem k nejistotě spojené s jeho úřadováním a jeho protekcionistickým postojem,“ řekla Amanda van Dyke, manažerka fondů ve firmě Peterhouse Asset Management.  

Pavel Ryba ze společnosti Golden Gata odhadl, že v případě úterního vítězství Trumpa by mohla cena zlata během jediného dne vyrůst až o 100 dolarů. 

A když zvítězí Trump?

Podle akciového analytika X-Trade Brokers Jaroslava Brychty panuje většinový názor, že vítězství Trumpa by mohlo dostat akcie a ostatní riziková aktiva pod tlak, zatímco by mohlo pomoci bezpečným aktivům, jako je zlato a dluhopisy. Zároveň však řekl, že při posledních třech prezidentských volbách v USA se trhy po prvotní prudké reakci velmi rychle uklidnily a vrátily se zpět k úrovním, na nichž byly před zveřejněním výsledků. 

Analytik společnosti Chytrý Honza František Bostl míní, že se situace kolem amerických voleb přeceňuje. Krátkodobé reakce mohou být na trzích různé a těžko je předvídat. Platí ale to, že dlouhodobě jsou určujícím faktorem pro trhy úrokové sazby.

Americká centrální banka počátkem listopadu naznačila, že by mohla přikročit ke zvýšení úroků (nyní 0,25 až 0,50 procenta) na svém prosincovém zasedání. Hospodářský růst podle ní nabírá na tempu a zrychluje i tempo růstu inflace. 

Podle některých analytiků by však toto očekávání mohlo podkopat volební vítězství Trumpa. „Pokud Trump vyhraje volby, ponechá podle mého názoru Fed úroky beze změn,“ uvedl Jack McIntyre ze společnosti Brandywine Global Investment Management.