Jižní Súdán chce vlastní ropovod, pomůže mu japonská Toyota

Juba - Jižní Súdán plánuje stavbu ropovodu, na které se má finančně podílet japonská Toyota. Nedávno osamostatněná africká země totiž potřebuje pro přepravu suroviny zajistit novou trasu. Důvodem je to, že cesta, kterou doteď používala, vede přes jejího severního souseda – Súdán a vztahy mezi těmito zeměmi nejsou růžové.

Tekuté zlato tvoří přes polovinu státních tržeb Súdánu a dokonce osmadevadesát procent Jižního Súdánu. Než země kohoutky zavřely, ropa jim vydělávala hodně. Ta už ale skoro rok neteče, protože si oba státy nejsou schopné příjmy rozdělit. Jižní stát proto plánuje vlastní cestu, kudy ropu prodávat.

Manibe Ngai, jihosúdánský ministr financí

„Vláda Jižního Súdánu se rozhodla vybudovat alternativní ropovod. Ať už se dohodneme se severem, nebo ne.“

Nový ropovod by mohl téct přes jiného souseda. Nejblíž je zřejmě dohoda s Keňou, ta by podle ministra financí mohla být uzavřená do konce září. Do ropovodu by investovala Toyota. Automobilka se chce totiž právě na východ Afriky soustředit a v Keni vybudovat základnu. Severní soused se zatím snaží zbohatnout na zbytcích svých ropných nalezišť a kvůli konfliktům omezenou těžbu na území rychle obnovuje.

Awad Ahmed al-Jaz, súdánský ministr ropného průmyslu

„Tohle ropné pole produkovalo 55 tisíc barelů za den. Jak jsem řekl: jsme na cestě k tomu, abychom těžili ještě víc, protože další pole už se také opravují, aby těžba mohla opět pokračovat.“

Jižní Súdán vyhlásil nezávislost před rokem na základě sedm let staré mezinárodní dohody. Na jeho území zůstalo tři čtvrtiny súdánských ropných nalezišť. Protože ale mladý stát nedisponuje rafinériemi, surovinu musí posílat na sever. To ale nefungovalo - podle něj Súdán dodávky kradl.

Reportáž Ivy Brejlové (zdroj: ČT24)