Po vzoru Německa chtějí obce v Česku emisní zóny pro auta

Praha - Radnice v Česku možná brzy dostanou do rukou nástroj proti výfukovým plynům. Každá obec bude moct vykázat auta, která nesplňují limity požadované emisní třídy. O novinku mají zájem menší obce, krajská města a v neposlední řadě i Praha. Radnice připravují ekologické zóny už teď, čekají ale ještě na definitivní potvrzení novinky vládou. K tomu by mělo dojít v příštích týdnech.

Kdo kam smí jet už v Česku pravděpodobně nebudou rozhodovat jen semafory. Po vzoru Německa chystá ministerstvo životního prostředí emisní zóny pro automobily. „Pokud v obci bude nízkoemisní zóna a automobil do ní bude chtít vjet, tak bude muset mít plaketu, která bude vypadat jako dálniční známka,“ popisuje mluvčí MŽP Matyáš Vitík. 

V Německu fungují nízkoemisní zóny už pět let. Do historických středů osmnácti měst nesmí auta vyrobená před rokem 1997. V Česku speciální značky nově upozorní řidiče, kam se starým autem nesmí. Radnice pak rozhodnou, pro koho platí. Výjimky můžou dát třeba rezidentům nebo podnikatelům. 

Svaz dovozců automobilů je ale obecně proti. Obnova vozového parku v Česku údajně nenastane a problémy se smogem ve velkých městech novinka prý nevyřeší. „Aut bez katalyzátoru se pohybuje daleko více na vesnicích než ve velkých městech, a to znamená, že ten dopad by byl spíš tam,“ konstatuje tajemník Svazu dovozců automobilů Pavel Tunkl.

Reportáž Jana Černého (zdroj: ČT24)