I přes rozdílnost názorů spustí ECB program nákupu dluhopisů

Frankfurt – Ačkoliv rozhodnutí členů bankovní rady ECB nebylo jednotné, spustí banka nový program nákupu státních dluhopisů zemí s vysokými náklady na úvěry. Prezident ECB Mario Draghi před novináři zopakoval, že euro je nezvratné a znovu slíbil udělat vše pro jeho záchranu.

ECB bude v rámci programu nazvaného Outright Monetary Transaction (OMT) kupovat dluhopisy na sekundárním trhu a zaměří se na dluhopisy s kratší dobou splatnosti, především jeden až tři roky. Limit pro nákup dluhopisů nebyl stanoven. „Za určitých podmínek budeme mít plně účinnou pojistku, která zabrání potenciálním destruktivním scénářům,“ informoval Draghi s tím, že proti této strategii byl jeden člen bankovní rady.

ECB bude pravidelně zveřejňovat zprávy o nakoupeném objemu dluhopisů a nebude mít status prioritního věřitele. To znamená, že pokud země zkrachuje, bude mít banka stejné ztráty jako soukromí věřitelé. Nutnou podmínkou je, že země, které budou chtít, aby ECB nakoupila jejich dluhopisy, budou muset nejprve požádat o pomoc z evropských záchranných fondů EFSF či ESM a souhlasit s přísnými rozpočtovými podmínkami. Draghi by rád viděl spolupráci s Mezinárodním měnovým fondem, který by pomohl při stanovování podmínek pro jednotlivé země a při kontrole jejich plnění. Pokud země nebude plnit podmínky, může ECB nákupy dluhopisů zastavit.  


Mario Draghi, prezident ECB

„Rozhodnutí, ke kterým jsme dnes došli, jsou nástrojem k opravě monetární politiky. Je nutné zachovat jednotnou evropskou měnu.“

Draghi dodal, že ekonomický růst v eurozóně zůstane slabý a ekonomika se bude oživovat pozvolna. Inflace kvůli vysokým cenám energií a růstu nepřímých daní v některých zemích eurozóny zůstane letos nad dvouprocentním limitem stanoveným ECB jako strop cenové stability. Příští rok by se však měla snížit pod dvě procenta.  

Nákupem dluhopisů ECB krizi nevyřeší, upozorňují Němci

Nákupy státních dluhopisů nejsou podle německého ministra hospodářství Philippa Röslera  trvalým řešením krize. Podle něj zůstává prioritou prosazení strukturálních reforem. „Je nanejvýš důležité, aby k nynějšímu dočasnému nákupu dluhopisů byly připojeny i podmínky a pro jednotlivé země co nejdříve stanoveno přesné znění těchto podmínek,“ řekl krátce po oznámení ECB Rösler, jehož citovala agentura Reuters.  

Nový program nákupu státních dluhopisů nahradí předchozí program s názvem Securities Market Programme (SMP). Ten byl zaveden ještě za Draghiho předchůdce Jeana-Clauda Tricheta, ale už delší dobu se nepoužíval. Hlavní rozdíl mezi oběma programy spočívá v tom, že ten nový je spojen i s plněním přísných podmínek, které budou stanoveny předem. Země, jejichž dluhopisy bude ECB nakupovat, budou muset podmínky beze zbytku plnit, jinak může ECB program ukončit. Dohled bude částečně vykonávat i Mezinárodní měnový fond (MMF). 

Šéfka MMF Christine Lagardeová rozhodnutí ECB o nákupu dluhopisů přivítala a uvedla, že fond je připraven s ECB spolupracovat. „Považujeme akci ECB za důležitý krok k posílení stability a růstu v eurozóně,“ uvedla. 

ECB zahájila dosavadní program nákupu dluhopisů v květnu 2010, aby zmírnila dluhovou krizi v Řecku a dalších zemích eura. Německá centrální banka Bundesbank se ale již nějaký čas staví proti nákupu dluhopisů, protože to podle jejích představitelů hraničí s přímým financováním vlád, což by pro ECB mělo být tabu. Vlády by se podle Bundesbank mohly stát na takovéto pomoci závislé a přestat se soustředit na zlepšování stavu veřejných financí. „Financování prostřednictvím centrální banky může být stejně návykové jako drogy,“ uvedl již dříve šéf Bundesbank Jens Weidmann, který je rovněž členem rady ECB. ECB má nyní ve svém portfoliu státní dluhopisy za 211,5 miliardy eur (5,3 bilionu Kč).