Největší stávka v dějinách Lufthansy zatím bez vážnějších komplikací

Frankfurt/Praha – Německou leteckou dopravu ochromila 24hodinová stávka palubního personálu letecké společnosti Lufthansa, která začala úderem dnešní půlnoci. Dosud se obešla bez vážnějších problémů, ačkliv společnost zrušila v celém Německu zhruba polovinu letů. Konečné číslo by se ale mohlo vyšplhat na úroveň 1 200 a výše. Česka se dotklo vypadnutí deseti spojů mezi Prahou a Frankfurtem nad Mohanem.

Lufthansa dnes částečně ustoupila požadavkům odborového svazu UFO a slíbila, že si od příštího roku už nebude najímat externí palubní personál, který zajišťoval její služby v Berlíně. Obě strany mají ještě dnes znovu zasednout k jednacímu stolu k sondážním rozhovorům. Odboráři ujistili, že prozatím další stávky neplánují. 

„Podepsali jsme předběžnou dohodu o jednání prostřednictvím mediátora o mzdových složkách,“ řekl novinářům šéf odborového svazu UFO Nicoley Baublies. Od zítřka by se tak již neměla uskutečnit žádná stávka a odbory obnoví stávky pouze v případě, že bude smírčí řízení zrušeno, napsala agentura Reuters.

Již ve čtvrtek bylo známo, že Lufthansa škrtla 983 z celkových 1 781 chystaných letů. Dalších šest desítek spojů musela vyřadit i v sobotním letovém plánu, aby se systém po skončení jednoho z největších protestů v dějinách společnosti mohl co nejdříve znovu vrátit k normálu. První zrušené lety byly naplánovany zhruba na šestou hodinu ranní.

Stávka společnosti Lufthansa
Zdroj: Federico Gambarini/ISIFA/EPA

Stávka se dotkla až 100 tisíc lidí

Lufthansa v pátek běžně přepraví okolo 170 tisíc cestujících. Stávka se bezprostředně dotkla až 100 tisíc pasažérů. Podle vyjádření jejího mluvčího byly lety na mezikontinentálních trasách už přerezervovány a ostatní aerolinie se budou snažit i pro ostatní cestující najít náhradní způsob přepravy. Aby co možná nejvíce minimalizovaly chaos na letištích, upozorňují na stávku své klienty SMS zprávami, e-maily a velkými reklamními oznámeními v tisku. „Škody nám to způsobilo už teď,“ konstatoval mluvčí Andreas Bartels.

„Chtěli bychom veřejně ukázat, že s námi společnost nemůže zacházet tak, jako doposud. Chceme dát najevo, že jsme tady a že se přinejmenším snažíme něčeho dosáhnout,“ prohlásil člen stávkujícího personálu Benjamin Maruscha. Do stávky vstoupili letušky a stevardi na letištích ve Frankfurtu nad Mohanem, Mnichově, Berlíně, Hamburku, Stuttgartu a Düsseldorfu. Kromě vnitrostátních a kontinentálních linek se protest dotkne dálkových tras do východní Asie a Spojených států.

Frankfurt nad Mohanem - Praha a zpět

Dopad stávky na ruzyňské letiště

Z celkových 26 spojů Lufthansy s Prahou, plánovaných na pátek, zatím vypadlo pět příletů z Frankfurtu a pět odletů opačným směrem. Jedná se o přílety v 09:05, 11:25, 17:00, 18:30 a 23:10 SELČ a odlety v 06:00, 09:50, 12:10, 18:10 a 19:10 SELČ. Naopak zachován byl přílet z Frankfurtu v 13:05 a následný odlet v 13:55 opačným směrem. Kromě Frankfurtu létá Lufthansa z Prahy také do Mnichova a Düsseldorfu, tyto linky zatím dotčeny nejsou.

Eva Krejčí, mluvčí Letiště Praha, před devátou hodinou ranní uvedla: „Zmatky nejsou nějak výrazné. Odhaduji, že cestujících, kterých se to dnes dotkne, mohou být stovky (pozn. red.: přesné číslo zná Lufthansa).“

Společnost Lufthansa se snaží pro své cestující zajišťovat náhradní lety, a to prostřednictvím ČSA. Kapacity těchto letů se sice rychle plní, volná místa jsou ale ještě k dispozici. Hůře jsou na tom cestující, kteří se sice do Německa dostanou, ovšem nevědí, co je v Německu čeká dál.

Pasažéři Lufthansy by se se svými dotazy měli obracet přímo na tuto společnost, která jim v případě zrušení letu zajistí náhradní spojení nebo případně ubytování.

„Je to smutný den, když jsme museli škrtnout přes 1 000 letů… Velmi toho litujeme. Z našeho úhlu pohledu je zbytečná. Vyzýváme odbory, aby se vrátily k jednacímu stolu. Byly tu první náznaky, ale zatím nejsou slibné. Doufáme, že odbory brzy přijmou naši ochotu si promluvit,“ uvedl mluvčí Lufthansy Klaus Walther. Z více než sto tisíc postižených cestujících se podle něj až 60 tisíc podařilo aeroliniím kontaktovat předem a nabídnout jim náhradní spojení.

Plošnou stávku vyhlásila odborová organizace letušek a stevardů UFO po dvou vlnách časově a místně omezených protestů, kterými chtěla Lufthansu po zkrachování více než ročních jednání přimět k přistoupení na mzdové a pracovní požadavky palubního personálu. Ten žádá zvýšení platů o pět procent, zatímco aerolinie nabízejí maximálně 3,5 procenta. Odborářům se také nelíbí přesun zaměstnanců do partnerských leteckých společností za nižší plat, který je součástí úsporného programu Lufthansy, a využívání smluv na dobu určitou. 

Při první stávce minulý pátek na největším německém letišti ve Frankfurtu nad Mohanem zastavilo osmihodinové přerušení práce letušek a stevardů na 190 letů Lufthansy a neodletělo 26 000 cestujících. V úterý členové UFO stávkovali osm hodin v Berlíně a ve Frankfurtu a 11 hodin v Mnichově. Kvůli tomuto protestu se neuskutečnilo na 350 letů, což postihlo přes 43 000 pasažérů. Obě vlny stávek způsobily společnosti škody v řádech milionů eur.