Zelená úsporám se otevře i veřejným budovám. Na úkor ostatních ale ne, tvrdí ministerstvo

Z programu ministerstva životního prostředí Nová zelená úsporám budou moci čerpat dotace na zateplování a energetické úspory i veřejné budovy. Dosud byly určeny pro soukromé žadatele. Změnu schválila vláda. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ujišťuje, že se nestane, aby na individuální stavebníky nezbyly peníze.

„Rozhodnutí neohrozí peníze pro individuální žadatele, protože už od začátku tam (v programu) určitá alokace byla a jen je tím naplněna,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Změna v programu podle něj umožní efektivní zateplení budov státních institucí tak, aby stát mimo jiné ušetřil za provozní náklady. 

Mluvčí ministerstva Petra Roubíčková dodala, že v rámci spolufinancování půjde 40 procent z Operačního programu Životní prostředí, 45 procent z výnosu z emisních povolenek, tedy z Nové zelené úsporám, a 15 procent bude hradit státní rozpočet.

„Vždy bylo počítáno s tím, že je v programu určitá rezerva v rámci programu Nová zelená úsporám pro budovy veřejného sektoru,“ řekla. Z programu, který vznikl v roce 2013, je alokováno až 30 procent pro budovy veřejného sektoru. Vláda teď odsouhlasila změnu dokumentu v dopracování mechanismu, jak budou budovy veřejného sektoru financovány, poznamenala.

Aby nechybělo na rodinné domy

Kritici již dříve upozorňovali, že pokud se použijí peníze i na renovace státních budov, na opravy rodinných domů budou chybět. Nyní ale postup státu někteří z nich oceňují.

„Ministr Brabec vyjednal příznivější způsob podpory úspor energie ve vládních budovách, který neohrozí čerpání prostředků z Nové zelené úsporám pro domácnosti. Důležité také je, že ministerstvo financí souhlasilo s dofinancováním programu pro některé budovy z prostředků státního rozpočtu,“ řekl Petr Holub, šéf aliance Šance pro budovy, která zastupuje přes dvě stě firem.

Státu se podle něj energeticky úsporné renovace budov vyplatí jak na snížených provozních nákladech, tak i lepších pracovních podmínkách pro úředníky. 

Současná Nová zelená úsporám umožňuje majitelům rodinných domů na území celého Česka a bytových domů v Praze žádat o dotaci v libovolném čase do konce roku 2021. K začátku června dorazilo na Státní fond životního prostředí přes pět tisíc žádostí za více než miliardu korun.