Nový VW Golf – hlavní zbraň v boji o světový automobilový trůn

Berlín – Německá automobilka Volkswagen v Berlíně představila sedmou verzi populárního modelu Golf, zřejmě svůj nejdůležitější vůz z hlediska budoucích ambicí. Jeho spotřeba má být až o 23 procent nižší než u jeho předchůdce. Jak ale upozornil server iHNed.cz, VW má pořád plné sklady starých modelů Golfu, a proto jejich ceny tlačí dolů – v Německu až o třetinu.

Největší evropská automobilka, do jejíhož portfolia spadá i Škoda Auto, sází na to, že nová verze jednoho z nejprodávanějších kompaktů střední třídy jí pomůže naplnit cíl stát se v příštích letech světovou jedničkou. „Golf je a zůstane naším zdaleka nejdůležitějším autem,“ řekl generální ředitel Volkswagenu Martin Winterkorn při světové premiéře nové verze Golfu.

Kromě o více než 100 kilogramů nižší hmotnosti a nižší spotřeby nabídne nový Golf také větší objem vnitřního prostoru a řadu nových prvků. Ty by měly přetáhnout zákazníky od levnějších konkurentů jako Hyundai a na druhé straně upoutat zájem potenciálních zákazníků menších vozů luxusních výrobců typu BMW. Do Česka by se podle serveru iHNed.cz měl nový Golf dostat během podzimu.

První model Golf uvedl Volkswagen na trh v roce 1973. Za 38 let jeho výroby se těchto vozů prodalo po celém světě přes 29 milionů.

Předchozích šest generací modelu VW Golf
Zdroj: ISIFA/EPA/Volkswagen Handout - Editorial Use Only

Sedmá generace Golfu bude o to důležitější, že pro značku VW se jedná o první vůz postavený na zcela nové koncernové modulární platformě MQB. Na ní se už vyrábí model A3 sesterské automobilky Audi a skupina počítá s tím, že vozů s novou jednotnou platformou bude po několika letech ročně prodávat celkem 4,6 milionu, tedy téměř polovinu celkového odbytu.

Volkswagen směřuje již letos k tomu, aby se v prodeji vozů dostal před americkou automobilku General Motors na druhé místo na světě. Lídrem světového trhu se chce stát do roku 2018 – do tohoto roku plánuje zvýšit prodej na deset milionů vozů z loňských 8,36 milionu, čímž by předstihl japonskou Toyotu.