Místopředsedkyně Evropské komise odchází do Světové banky

Místopředsedkyně Evropské komise Kristalina Georgievová odpovědná za rozpočet a lidské zdroje se rozhodla odejít ze své funkce a nastoupit do vedení Světové banky. Georgievová v Evropské komisi zastupovala Bulharsko. Šéf komise Jean-Claude Juncker uvedl, že rezignaci Georgievové přijal a požádal německého eurokomisaře Günthera Oettingera, aby převzal její povinnosti v komisi.

„Skutečnost, že byla požádána o převzetí vedoucí role ve Světové bance, je uznáním mnoha talentů a profesionality Kristaliny Georgievové,“ prohlásil Juncker. Pogratuloval Georgievové k nové funkci a poděkoval jí za práci v komisi.

Georgievová se od ledna stane výkonnou ředitelkou Světové banky, ve které již v minulosti působila. „Jsem hrdý, že mohu Kristalinu přivítat zpět do rodiny Světové banky,“ uvedl prezident banky Jim Yong Kim.

Georgievová letos usilovala rovněž o post nového generálního tajemníka OSN, do této funkce byl ale jmenován Portugalec António Guterres.

Bulharská politička byla členkou Evropské komise sedm let. V té minulé, vedené José Barrosem, odpovídala za mezinárodní spolupráci a humanitární pomoc.

„Nemohla jsem odmítnout příležitost vrátit se do oblasti, která mne naplňuje,“ uvedla politička. Slíbila také Junckerovi, že až do Nového roku bude plnit své povinnosti v komisi. Nejdůležitějšími je rozbíhající se vyjednávání mezi zeměmi EU, europarlamentem a komisí o podobě unijního rozpočtu na příští rok.

Vydáno pod