Zájem o česká vejce po problémech s polskými roste, slepice nemohou pokrýt poptávku

Čeští drůbežáři zaznamenali po nalezení salmonely ve vejcích z Polska růst poptávky po českých vejcích. Nemají ale dost nosnic, aby zájmu využili, uvedla předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie ČR Gabriela Dlouhá.

Podle ní byli chovatelé slepic v minulosti nuceni kvůli přebytkům z polského trhu zmenšovat chovy. V tomto týdnu veterináři zakázali prodej přibližně 3,5 milionu vajec z Polska. Mohla obsahovat bakterie salmonelózy.

„Samozřejmě nyní zaznamenáváme výrazný nárůst poptávky po konzumních vejcích, ovšem naše kapacity nejsou schopny okamžitě uspokojit tuto zvýšenou poptávku, neboť kvůli dlouhodobě nízkým likvidačním cenám vajec jsme museli snížit počty chovaných nosnic a tím i produkci v tomto období spíše snižovat,“ řekla Dlouhá.

Podle Českého statistického úřadu se počty slepic v Česku k dubnu meziročně snížily o 2,9 procenta na 6,12 milionu. Stavy nosnic je možné zvýšit, bude to ale trvat minimálně tři čtvrtě roku, dodala Dlouhá.

Podle ní není jisté, že by v té době obchodní řetězce stále česká vejce poptávaly, můžou se znovu vrátit k polským. „Nejsou to první problémy s vejci z Polska, která se po čase na náš trh vždy dokázala vrátit, a my jsme měli velké problémy s odbytem naší produkce,“ dodala.

Vejce s dioxinem
Zdroj: ISIFA/EPA/Oliver Berg

Polská vejce, která mohla obsahovat bakterie salmonelózy, v ČR obdržely Kaufland, Tesco a Ahold a zpracovatelská firma Miloše Minaříka z Opatovic. Ten už uvedl, že je nechal zlikvidovat. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ladislava Štichy hygienici nemají žádnou informaci o výskytu salmonely v souvislosti s polskými vejci.

Loni se do Česka dovezlo zhruba 800 milionů vajec, meziročně o 123 milionů více. Podle veterinářů nahlásila polská třídírna Fermi Drobiu Wozniak jenom během letošního roku vývoz 49,3 milionu vajec do ČR.

Vydáno pod