Je svátek, nesmíte prodávat. Inspektoři vyrazí na kontroly obchodů

Inspektoři České obchodní inspekce budou mít v pátek premiéru – poprvé vyrazí do terénu kontrolovat, jak se dodržuje zákon o zákazu prodeje ve velkých prodejnách o státních svátcích. Zákon dává inspekci možnost udělit v případném správním řízení pokutu až do jednoho milionu korun, v případě opakovaného porušení až pět milionů. Někteří velcí obchodníci však již předem dali najevo, že zákazníkům neuzavřou všechny své prodejny.

Řetězec Albert  ještě ve středu počítal s tím, že bude možné nakupovat v jeho šesti malých supermarketech v těsné blízkosti stanic metra Anděl, Muzeum, Můstek a Náměstí Míru v Praze a dále pak v hypermarketu Albert na autobusovém nádraží v Českých Budějovicích. Ve čtvrtek však své stanovisko přehodnotil právě po stanovisku inspekce.

Uvedl, že nechá otevřené jen dvě prodejny – supermarket v Praze na náměstí Míru a hypermarket na autobusovém nádraží v Českých Budějovicích. Obchody ve stanicích metra zůstanou zavřené.

„Prodejní dobu o nadcházejícím státním svátku jsme pečlivě zvažovali a na základě nových informací poskytnutých obchodní inspekcí jsme ji přehodnotili,“ uvedl mluvčí Alberta Jiří Mareček.

ČOI totiž ve svém výkladu zákona upozornila, že výjimka ze zákona pro obchody na letištích či železničních stanicích se nevztahuje na prodejny umístěné ve stanicích metra. „Stanici metra nelze chápat jako železniční stanici, neboť na železniční stanici jsou kladeny odlišné požadavky než na stanici metra, a to na základě vyhlášky ministerstva dopravy,“ píše na webu inspekce.

Vysvětluje také, co je to prodejní plocha, výdejna zboží či úprava prodejní plochy. 

„Pokud nebudou nic prodávat, ale budou naskladňovat, pokud budou dělat inventuru, uklízet nebo dělat zábavu, tak je to v pořádku,“ řekl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Reagoval tak na záměr některých obchodníků mít prodejny otevřené pro zábavní akce, nikoliv však pro prodej. „Jakmile dojde k prodeji byť jediného výrobku, tak je to porušení zákona,“ upozornil mluvčí.

ČOI a kontrola velkých obchodů o státním svátku (zdroj: ČT24)

Zmínil také, že z každého regionálního inspektorátu vyrazí 28. října do terénu dvojice inspektorů, která bude hlídat dodržování zákona. Otevřené prodejny na místě zavírat nebudou, ale čekalo by je správní řízení.

„Inspektoři by šli tak jako tak o svátku do práce, protože budou kontrolovat dušičkový prodej,“ dodal Fröhlich. 

Internetoví obchodníci zvýší tempo

Češi využili čtvrtek k předzásobení před pátečním uzavřením velkých prodejen. Obchodní řetězce i e-shopy s potravinami zaznamenaly nárůst počtu zákazníků oproti průměru. Obchodníci posílili směny, aby se netvořily fronty u pokladen, vyplývá z ankety ČTK mezi prodejci.

„Učinili jsme řadu opatření, abychom zamezili případným frontám u pokladen. Dané směny jsme posílili personálně,“ uvedla mluvčí Globusu Pavla Hobíková. 

„Pozorujeme zvýšený zájem zákazníků oproti běžným dnům. Zákazníci pořizují větší víkendové až týdenní nákupy,“ uvedl odpoledne mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček.

Na zákazníky řetězců se o svátku zaměří on-line supermarkety. Rohlik.cz čekal od čtvrtka zvýšený zájem a posílí rozvoz. „Podle aktuálních čísel to vypadá, že bude dnešek rekordní. Maximální kapacitu máme připravenou i na zítra, uvidíme, jaký bude zájem,“ uvedla Michala Gregorová z e-shopu s potravinami Rohlik.cz.

Podle šéfa marketingu Kolonial.cz Ondřeje Tomeše začne mnoho zákazníků pátrat po alternativách teprve ve chvíli, kdy zjistí, že jejich obchod je skutečně uzavřen. Oni sami zaznamenali nárůst poptávky o 40 procent u objednávek rozvozu na pátek. „Což zároveň znamená posílení zítřejších směn ve skladu a v rámci vozového parku,“ uvedl mluvčí Jan Řezáč.

Ilustrační foto
Zdroj: Thinstock

I e-shop Kasa.cz zatím zaznamenal nárůst tržeb zhruba 20 procent oproti běžným čtvrtkům. „Během státních svátků uzavřeme KASAHOUSY a budou zavřena také výdejní místa KasaPOINT v lokalitách, které odpovídají podmínkám stanoveným zákonem. Zákazníci si budou moci zboží osobně vyzvedávat následující den popřípadě zvolit doručení domů,“ uvedla ředitelka komunikace Kasa.cz Andrea Čižmářová.

Autobazary AAA Auto v Praze, Brně, Ostravě a Plzni se zákazníkům otevřou o půlnoci z pátku na sobotu. „Chceme tak zákazníkům vynahradit čas na výběr a vyzkoušení vozu, o který kvůli novému zákonu přijdou v pátek,“ uvedla generální ředitelka Karolína Topolová.

Vydáno pod