Ekonomika se letos úspěšně vyhýbá rizikům a zrychluje nad očekávání

Na českou ekonomiku letos zřejmě nedopadnou různá zahraniční rizika, poroste proto rychleji, než se ještě před několika měsíci čekalo. Vyplývá to i z aktualizované prognózy České bankovní asociace. Ta letos čeká vzestup 2,5 procenta, v červenci odhadovala 2,3 procenta.

Příznivou zprávou je rovněž říjnový růst celkové důvěry, zejména spotřebitelů, v domácí ekonomiku, o kterém informoval Český statistický úřad. Indikátor ekonomického sentimentu oproti září mírně vzrostl o 0,4 bodu. 

V srpnu rovněž Česká národní banka zlepšila odhad letošního vývoje z 2,3 na 2,4 procenta. Podle České spořitelny pak cyklický vývoj ekonomiky zůstává příznivý, když k růstu hrubého domácího produktu přispívá jak domácí, tak i zahraniční poptávka. Vedle toho působí kladně také nízké ceny ropy a kurzový závazek ČNB.

Ekonomický růst bude podle asociace ovlivňovat zejména spotřeba domácností, podpořena nízkou nezaměstnaností a slabou inflací. Slabší investice zpomalují dovoz, což při dobré exportní výkonnosti zvýší příspěvek čistého exportu k růstu. ČBA zveřejňuje predikci pravidelně jednou za čtvrtletí. Současná prognóza vznikla na základě příspěvků analytiků osmi tuzemských bank.

Domácnosti si věří

Prognóza upozorňuje, že reálné příjmy domácností se v roce 2016 zvýší nejvíce od roku 2007. Domácnosti sice utrácejí, ale také spoří a investují.

Zamrazilová k vývoji ekonomiky (zdroj: ČT24)

„Pevná důvěra ve vlastní finanční situaci, v kombinaci s obavami z obratu sazeb na hypotečním trhu a pokračujícího růstu cen nemovitostí, vede ke zvýšenému zájmu o nákup nemovitosti na hypotéku. Splácení hypoték potom nejen může omezovat spotřebu domácností z titulu splátek, ale může také vést ke zvyšování úspor pro případ nenadálých situací v budoucnu,“ uvedla k tomu Eva Zamrazilová, hlavní ekonomka České bankovní asociace.  

Do české ekonomiky se zatím viditelně nepromítají žádná z existujících vnějších rizik, jako jsou obchodní války, brexit či propad poptávky po automobilech.
Pavel Sobíšek
hlavní ekonom UniCredit Bank

Jak to bude v roce 2017

Pro příští rok očekává bankovní asociace prakticky stejnou dynamiku růstu jako letos (kolem 2,6 procenta). Rychleji než letos by mohly růst mzdy. Do nich bude promlouvat nejen nedostatek pracovních sil, ale i nová výše minimální mzdy. Domácí ekonomové také budou sledovat situaci kolem kurzového závazku, tedy zda a jak ČNB ukončí intervence a kam se pohne kurz české koruny. To ovlivní i vývoj českého exportu.

Prakticky jediným faktorem, který může tlačit na vzestup cen globálně obchodovatelného zboží, je zvýšení cen ropy. Průměrnou cenu ropy prognóza očekává ve výši 55 dolarů za barel. Evropskou ekonomiku pak může také ovlivnit průběh jednání o odchodu Británie z EU.

Autoři prognózy rovněž poznamenávají, že je postavena na hospodářském růstu eurozóny ve výši 1,3 procenta. „Neočekáváme, že by růst HDP eurozóny zpomalil pod 1 procento,“ zdůrazňují. 

Vydáno pod