Nejlépe se podniká na Novém Zélandu, Česko je 27.

Nový Zéland je podle Světové banky (SB) zemí s nejlepším podnikatelským prostředím na světě. V čele každoročního žebříčku Doing Business vystřídal Singapur a ukončil tak jeho desetiletou vládu. Česká republika si polepšila o devět příček a její 27. místo je historicky nejlepším výsledkem.

Světová banka u 190 zemí sleduje, jak regulační opatření ovlivňují podnikatelskou aktivitu. Z loňského druhého místa na příčku nejvyšší posunulo Nový Zéland především snížení daňového zatížení práce a opatření usnadňující odvod daní.

Zpráva SB také uvádí, že rekordních 137 států za uplynulý rok přijalo opatření, která usnadňují založení a provozování podniků. Více než tři čtvrtiny těchto změn nastaly v rozvojových zemích.

Česká republika si v hodnocení polepšila o devět míst, čímž o mnoho nezaostala za největším „skokanem“ Brunejí, která se zlepšila o 12 příček. „Jsem velmi potěšen znatelným zlepšením hodnocení českého podnikatelského prostředí,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nejvíce spokojený může být s výsledky v kategoriích „zahraniční obchod“, „zavedení elektřiny“ a „placení daní“. V první zmíněné kategorii dostalo Česko nejvyšší možné hodnocení, v dalších dvou přišlo zlepšení o několik desítek míst. O dvanáct příček si pak Česko polepšilo v bodě „vstup do podnikání“, zůstává zde však na 81. místě ve světě.

„Ke spaní na vavřínech není důvod. Meziroční propad o tři příčky na 130. místo v indikátoru 'vyřízení stavebního povolení' je vážnou brzdou ekonomického růstu a nejvyšší prioritou k řešení,“ uvedl ministr Mládek.

Kromě České republiky si letos výrazně polepšily také například Kazachstán, Spojené arabské emiráty nebo Makedonie, která se dokonce dostala do nejlepší desítky. Podle Světové banky je dobré umístění v žebříčku Doing Business zpravidla ukazatelem nižší míry mzdové nerovnosti a chudoby.

Hodnocení bere v potaz všechna opatření, která ovlivňují podniky napříc jejich životním cyklem, ať už jde o jejich zakládání, vyřizování úvěrů nebo vlastnické právo. „Jednoduchá a srozumitelná pravidla jsou známkou toho, že vláda respektuje své občany,“ řekl v prohlášení vedoucí ekonom Světové banky Paul Romer.

Vydáno pod