Řecko dělá pokrok. Získá 2,8 miliardy eur ze záchranného programu

Vedení Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) schválilo vyplacení 2,8 miliardy eur (téměř 76 miliard korun) ze záchranného programu pro Řecko.

„Rozhodnutí vyplatit Řecku 2,8 miliardy eur je známkou toho, že Řekové dělají pokrok při reformování své země. Vláda dosáhla klíčových milníků v oblasti penzijní reformy, bankovní správy, energetického sektoru a výběru daní,“ uvedl šéf ESM Klaus Regling.

„Pokud bude vláda pokračovat v realizaci reforem dohodnutých v rámci programu ESM, mohl by růst řecké ekonomiky v příštím roce zrychlit a vláda by mohla být schopna začít v příštím roce opět vydávat dluhopisy,“ dodal Regling.

V průběhu tří let až 86 miliard eur

Ministři financí zemí platících eurem před dvěma týdny odsouhlasili poskytnutí 1,1 miliardy eur s tím, že pokud Atény stihnou dodat statistiky, může být vyplaceno 2,8 miliardy. Přijali také závěr věřitelských institucí, že Řecko splnilo patnáct klíčových podmínek, které byly vyžadovány před dokončením první prověrky stávajícího programu.

Šéf skupiny ministrů financí eurozóny Jeroen Dijsselbloem v této souvislosti připomněl úsilí Atén reformovat penzijní systém a energetiku, posílit bankovní dohled, ustavit agenturu dohlížející na příjmy státní pokladny a pokročit v privatizačním programu.

Silně zadlužené Řecko se loni v létě dohodlo s eurozónou na třetím záchranném programu, v jehož rámci by mělo v průběhu tří let obdržet až 86 miliard eur (zhruba 2,3 bilionu korun). Po započítání platby, kterou aktuálně schválil ESM, dosáhne poskytnutá finanční pomoc z tohoto programu už 31,7 miliardy eur.