Investiční smršť? Čínského kapitálu v českých firmách ubývá

Navzdory oznámení dalších čínských akvizic v Česku klesl v letošním roce objem čínského kapitálu v základním jmění českých firem o 616 milionů korun na 5,21 miliardy, tedy o deset procent. Celkový počet českých firem s čínským vlastníkem se letos snížil o 137 na 2086. Vyplývá to z analýzy vlastnické struktury české podnikatelské sféry, kterou pravidelně zveřejňuje poradenská společnost Bisnode.

Mezi zahraničními vlastníky českých společností dominuje podle Bisnode kapitál z Německa (239 miliard korun), Nizozemska (166 miliard), Lucemburska (91 miliard) a Rakouska (86 miliard). V pomyslném žebříčku největších zahraničních majitelů, který sestavuje Bisnode, Čína letos sklouzla z 21. příčky na 22.

Objem čínského kapitálu upsaného v základním jmění českých firem činil v říjnu letošního roku 5,2 miliardy korun, jde o desetinový propad. Mezi lety 2014 a 2015 se přitom objem zvýšil o 110 procent z 2,77 na 5,83 miliardy korun a dosáhl maxima.

  • 2011
    počet firem: 2349
    kapitál: 3, 084 miliardy korun
  • 2012
    počet firem: 2301
    kapitál: 3,341 miliardy korun
  • 2013
    počet firem: 2266
    kapitál: 1,978 miliardy korun
  • 2014
    počet firem: 2205
    kapitál: 2,767 miliardy korun
  • 2015
    počet firem: 2223
    kapitál: 5,829 miliardy korun
  • březen 2016
    počet firem: 2136
    kapitál: 5,739 miliardy korun
  • říjen 2016
    počet firem: 2086
    kapitál: 5,213 miliardy korun

„I když se objem čínského kapitálu v českých firmách letos snížil o 616 milionů korun, nelze hovořit o jeho dramatickém odlivu. Pokles jde na vrub dvěma transakcím, změně vlastníka a snížení základního kapitálu,“ uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Čínský kapitál v českých firmách podle ní spíš stagnuje. Ve skutečnosti je objem původně čínských investic v Česku mnohem větší. „V našich studiích čerpáme z veřejně dostupných zdrojů, kde často nelze dohledat národnost vlastníka, a tak se orientujeme podle adresy uvedené v obchodním rejstříku,“ dodala.

„Čínští partneři nevstupují do firem pouze jako společníci, ale také formou věřitele. Financuji tak české podniky skrze úvěry, investicemi do dluhopisů nebo také skrze české investiční fondy,“ řekl ČTK analytik poradenské firmy Chytrý Honza František Bostl.

„Informací je málo, a přestože to tak je, můžeme jednoznačně říct, že čínské investice pro konkurenceschopnost české ekonomiky znamenají v tuto chvíli a budou znamenat i do budoucna velice málo,“ okomentoval hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš s poukazem na to, že hlavním investorem v Česku jsou západoevropské země.

Očekávání čínských investic

Debata o přílivu čínských investic do českých firem se rozproudila před několika dny v souvislosti s návštěvou dalajlamy v Praze. Čínské investice v Česku dosáhly podle prezidenta Miloše Zemana asi 50 miliard korun. Hodnota ekonomických dohod mezi českými a čínskými společnostmi uzavřených při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze měla během letoška dosáhnout 95 miliard korun, do roku 2020 pak 294 miliard.

Dohody s Číňany podepsaly například Škoda Auto, ČEZ, skupina J&T, Česká exportní banka a Český Aeroholding. Zeman také řekl, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) není správně informován, když tvrdí, že české firmy litují spojenectví, která při návštěvě čínského prezidenta uzavřely.

„Už v době březnové návštěvy čínského prezidenta mnozí krotili nadměrná očekávání, jež okázalé vítaní nejvyššího čínského představitele a podpisy různých memorand mohly vyvolávat,“ řekl analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

Pokud obchodní vztahy s Čínou přece jen zintenzivní, půjde podle něj o postupný vývoj, který se nemůže odehrát „přes noc“. Připomněl, že Polsko uzavřelo strategické partnerství s Čínou o pět let dříve než Česko, ale efekty dohody nyní hodnotí s rozčarováním a pocitem nenaplnění. Podobný scénář nelze vyloučit ani v tuzemsku, podotkl.

Některé obchody pak mají zpoždění. Čínská společnost CEFC zatím nekoupila podíl v cestovní agentuře Invia.cz, jak v březnu oznámila. Vlastníkem je stále investiční skupina Rockaway. CEFC nyní pracuje na svém vstupu v roli finančního partnera se strategickým přesahem. „Vzájemné rozdělení podílů budeme směřovat k poměru 50 : 50 s tím, že vedení společnosti zůstává v našich rukou. Společně chceme Invii podpořit v upevňování pozice jedničky ve střední a východní Evropě a podpořit její vstup na nové trhy,“ řekla ČTK mluvčí Rockaway Michaela Papežová.

Při březnové návštěvě čínského prezidenta zase byla uzavřena dohoda mezi China CEFC Energy Company, Beijing Municipal Road and Bridge Group a Peterem a Rudolfem Šuškovými o prodeji společnosti TSS Cargo za 240 milionů eur (6,5 miliardy korun). Právník Karel Ležatka řekl ČTK, že transakce zatím nebyla dokončena. „Proces pokračuje,“ řekl. Firma se zabývá železničním stavitelstvím a železniční dopravou.

Bureš: Čínské investice pro konkurenceschopnost české ekonomiky budou znamenat málo (zdroj: ČT24)

Konkrétní výsledky spolupráce na základě uzavřeného memoranda mezi Čínskou rozvojovou bankou a Českou exportní bankou zatím nebyly oznámeny. Dohoda měla usnadnit českým exportérům vstup na tamní trh. „Nyní ale nemůžeme vzhledem k obchodnímu tajemství sdělovat podrobnosti,“ uvedl mluvčí ČEB Petr Križan. Rámcová dohoda měla hodnotu 500 milionů eur.

Objem čínských investic v Česku, které dojednala agentura CzechInvest, ovšem stoupá. Do roku 2014 nepřekročil objem čínských investic v Česku dojednaných CzechInvestem 500 milionů korun ročně. Loni to bylo 1,15 miliardy korun. „Objem dojednaných čínských investic za první pololetí 2016 se blíží bezmála dvěma miliardám korun, což je téměř 11procentní podíl na všech investicích, které v prvním pololetí 2016 CzechInvest dojednal,“ uvedla mluvčí agentury Petra Menclová.

Vydáno pod