Omezení prodeje o svátcích povede k propouštění, varují obchodníci

Události ČT: O svátcích zavřeno. Obchodníci odhadují ztráty a kvůli diskriminaci chystají ústavní stížnost (zdroj: ČT24)

Česko si poprvé na letošní svátek 28. října vyzkouší, jaké to je, když některé obchody budou mít zavřeno. Doposud se tak stávalo zcela výjimečně, nyní však zejména obchodním centrům, kam jsou Češi zvyklí jezdit právě během dní volna, hrozí za porušení zákona pokuty. Ztráta tržeb obchodníků kvůli novým pravidlům podle odhadů dosáhne ročně zhruba čtyř miliard korun a o práci zřejmě přijde několik tisíc lidí, varují zástupci Svazu obchodu a cestovního ruchu, Hospodářské komory a společnosti Atrium Czech Real Estate Management. Odboráři ale volno vítají.

„Očekáváme, že v souvislosti s tímto zákonem odsunou zákazníci polovinu nákupů na jiné dny a čistá ztráta tržeb ze dnů zákazu prodeje bude napříč Českem činit asi čtyři miliardy korun,“ uvedl člen českého výboru ICSC (Mezinárodní asociace nákupních center) a šéf společnosti Atrium Czech Real Estate Management Oldřich Špůrek.

V souvislosti s platností nového zákona a po následných úpravách v pracovní době přijde o práci podle odhadu svazu řádově několik tisíc lidí. Nebudou to navíc pouze prodavači či prodavačky, ale také pracovníci bezpečnostních agentur, úklidu a údržby, což jsou dle svazu obvykle občané ze slabších sociálních vrstev. Zákon dopadne zejména na pracovníky na zkrácený úvazek a brigádníky.

„Tato záležitost je opravdu pikantní, podíváme-li se na to, že ve volebním programu ČSSD je na prvním místě zvyšování zaměstnanosti a dále pak ochrana slabších,“ řekla prezidentka svazu Marta Nováková.

Hospodářská komora a Svaz obchodu a cestovního ruchu iniciovaly sepsání ústavní stížnosti na nový zákon. „V této chvíli obě instituce shánějí podporu v Senátu,“ dodal prezident komory Vladimír Dlouhý. Podat návrh na zrušení zákona u Ústavního soudu je oprávněna skupina nejméně 17 senátorů. Návrh již podle Dlouhého podpořil senátor Jaroslav Kubera (ODS).

Regulace otevírací doby v zemích EU
Zdroj: ČTK/EuroCommerce

Obchody musí podle nové legislativy zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno jen do 12 hodin. Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Za porušení zákona hrozí pokuta až milion korun.

„Co se týče dozoru nad dodržováním zákona, bude ho mít ve své kompetenci Česká obchodní inspekce. Teprve praxe může podle našeho názoru ukázat, jak se zákon osvědčí a zda bude nutné nebo vhodné znění zákona dále upravovat,“ uvedl mluvčí ministerstva obchodu a průmyslu František Kotrba.

Přestože Evropa jde trendem uvolňování, my jdeme trendem zpřísňování.
Marta Nováková
prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu

Podle odborářů naprostá většina zaměstnanců řetězců volno ve státní svátek vítá. „O žádné peníze nepřijdou, neboť ve sváteční den nebudou mít jednoduše naplánovanou směnu. Navíc za práci ve svátek náleží zaměstnancům podle zákona náhradní volno, teprve pak přichází na řadu možné příplatky,“ řekla ČTK předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu (OSPO) Renáta Burianová.

28. října půjde nakoupit v Česku jen někde

A jak to bude vypadat konkrétně 28. října, tedy první svátek, kdy si to v Česku obchodníci i jejich zákazníci vyzkouší? Většina nákupních center zůstane na státní svátek 28. října sice otevřená, zákazníci ale budou moci nakoupit jen v menších obchodech.

Fungovat bude například síť malých prodejen Žabka. Pražské OC Arkády Pankrác se ve svátek nakupujícím uzavřou. Naopak nákupní centra Chodov, Černý Most a Letňany zůstanou 28. října otevřena. „Je odpovědností jednotlivých provozovatelů prodejen ve zmíněných obchodních centrech, aby zákon dodržovali,“ uvedl provozovatel Unibail-Rodamco. Například v pražském Palladiu bude zavřena zhruba pětina z celkového počtu tamních obchodů.

Nováková: Obchodníci potřebují k pokrytí pracovní doby dost lidí. Nemají s tím problém ve svátek i o víkendu (zdroj: ČT24)

Uzavřeno zůstane i více než 300 prodejen Albert. „Komunikovali jsme se státními úřady, abychom si ověřili správnost našeho výkladu nové legislativy a šest našich obchodů, které splňují zákonnou výjimku, pro naše zákazníky otevřeme,“ potvrdil mluvčí Jiří Mareček. 

Hračkářství Hamleys v centru Prahy zůstane 28. října otevřeno, hračky ale prodávat nebude. „My budeme mít v zákonem určených dnech otevřeno s tím, že nebude probíhat prodej a atrakce v našem obchodě budou zdarma,“ uvedl ředitel Hamleys Pavel Čmelík.

Otevřená výdejní místa ponechá také e-shop Alza.cz.

V zemích EU jsou pravidla různá. U nejbližsích sousedů mívají zavřeno o svátcích i nedělích

V Česku se nachází zhruba 90 obchodních center, jejichž obrat se pohybuje kolem 115 miliard korun za rok. Po započtení super a hypermarketů dosahuje obrat 500 miliard korun ročně. Tuzemská obchodní centra navštíví za rok přes 300 milionů zákazníků.

Zákon o zákazu prodeje není v Evropě ojedinělý. Například v Německu nebo Rakousku mají obchody zavřeno nejen o svátcích, ale i v neděli.

Nedělní nakupování v loni omezilo Maďarsko, v letošním roce ale od regulace upustilo. Nařízení dříve přijalo i Chorvatsko - kvůli obrovským propadům tržeb byl ale následně předpis zrušen.

Vydáno pod