Kazaši zprovoznili těžbu na největším objeveném ropném poli od 60. let

V Kazachstánu byla oficiálně zahájena těžba ropy a plynu z gigantického pole Kašagan. Do konce příštího roku by těžba v této oblasti mohla dosáhnout 370 tisíc barelů denně a postupně vzrůst až na 1,5 milionu barelů denně, uvedl zpravodajský server franceinter.fr. Kašagan je jedním z největších objevených ropných polí za několik desetiletí.

Gigantický projekt rozvoje těžby už zatím stál kolem 55 miliard dolarů (1,4 bilionu korun). První těžba z kašaganského pole začala již v roce 2013, krátce po zahájení ale byla kvůli technickým problémům zastavena.

Kazachstán již dříve uvedl, že očekává, že v říjnu bude těžba činit zhruba 75 tisíc barelů denně. Do konce roku by měla stoupnout až na 180 tisíc barelů denně, uvedla agentura Reuters. Pro srovnání – ve Spojených státech těžba ropy loni činila zhruba devět milionů barelů denně.

Kazachstán drží v poli podíl 16,88 procenta prostřednictvím firmy KMG Kashagan, která je dceřinou společností KazMunaiGaz. Dalšími podílníky jsou firmy Eni, Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, Total, čínská CNPC a japonská Inpex.

Kašagan je největším ropným polem objeveným od roku 1968. Jeho celkové zásoby se odhadují na 35 miliard barelů ropy, z toho až 13 miliard je v současnosti možné vytěžit.

Vydáno pod