Předváděcích akcí ubylo. Tři ze čtyř kontrolovaných ale porušily zákon

Fröhlich: Drtivá většina pokut je za neohlášení akce (zdroj: ČT24)

Předváděcích akcí v Česku ubylo. Ve druhém čtvrtletí jich obchodníci nahlásili 3300. Problémové akce však přetrvávají. Předpisy porušilo 77 procent kontrolovaných prodejců.

Ve druhém čtvrtletí letošního roku organizátoři zaslali České obchodní inspekci 180 oznámení o konání více než 3300 předváděcích prodejních akcí, což je o 38 oznámení a 2500 předváděcích akcí méně než v prvním čtvrtletí.

„I když jsme v tomto čtvrtletí zaznamenali klesající trend v počtu nahlášených předváděcích akcí, přesto na trhu stále působí společnosti, které se zaměřují především na seniorskou populaci a praktikují nekalé jednání a porušují zákon,“ uvedl ústřední ředitel inspekce Mojmír Bezecný.

Ohlášených akcí ubylo o polovinu, ale také o třetinu ubyly podněty čili stížnosti spotřebitelů na předváděcí akce.
Jiří Fröhlich
mluvčí České obchodní inspekce

Obchodní inspekce tak uložila ve druhém čtvrtletí organizátorům předváděcích akcí 36 pokut v celkové hodnotě 6,6 milionu korun. Největší pokutu ve výši dvou milionů korun dostala firma Aqua Consilium za prodej výrobku na údajné zlepšení kvality pitné vody.

Neohlášení akce nebo problémy s pozvánkou

„Drtivá většina pokut je za to, že neohlašují akce,“ podotknul mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Mezi nejčastější prohřešky se pak řadí to, že pozvánka na organizovanou akci nemá veškeré náležitosti. Často inspektoři narazili také na nějakou formu nekalých obchodních praktik.

Novela zákona o ochraně spotřebitele zavedla pravidlo, že prodejci smějí chtít peníze až sedm dní od uzavření smlouvy na předváděcí akci. „V patnácti případech obchodní inspekce odhalila právě to, že nepočkali sedm dní po akci a chtěli peníze předem na místě,“ dodal Fröhlich. 

Z celkového počtu 102 provedených kontrol inspekce zjistila porušení předpisů při 79 kontrolách, tedy v 77 procentech kontrol. Je to přibližně stejný podíl jako na začátku roku.

Vydáno pod