Netrpělivě očekávaná Bernankeho řeč nic zásadního nepřinesla

Jackson Hole - Trhy i analytici bedlivě očekávali, s čím letos přijde šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke na výročním sympoziu světových centrálních bankéřů v horském letovisku Jackson Hole ve státě Wyoming. Nakonec však nic zásadního neoznámil a jen zopakoval, že Fed podle potřeby zasáhne na podporu chabé ekonomiky a trhu práce, je si ale vědom limitů a rizik spojených s dalšími nestandardními kroky v měnové politice.

Šéf Fedu nakonec nijak nenaznačil, že by rozhodnutí Fedu o dalších stimulačních krocích v podobě nového kola nákupů státních dluhopisů bylo na spadnutí. Podle pozorovatelů byla navíc jeho slova o něco méně naléhavější než vyjádření Fedu po posledním zasedání z přelomu července a srpna.

Vyjádření dočasně zklamalo Wall Street, kde akciové indexy ztratily část počátečních přírůstků. Později se ale vrátily zpět a Dow Jones byl zhruba půl hodiny po zveřejnění projevu 0,8 procenta nad čtvrtečním závěrem. Počáteční ztráty smazaly také ceny komodit a zlata. Kurz dolaru nejprve oživil, později ale vzhledem k zachování vyhlídek na další sypání dodatečných peněz do ekonomiky klesl zpět a euro se k němu dostalo na maximum za téměř dva měsíce.

Burza
Zdroj: Scott Olson/ISIFA/Getty Images

Ben Bernanke, šéf Fedu

„Je důležité dosáhnout dalšího pokroku, zejména na trhu práce. S přihlédnutím k nejistotám a limitům svých nástrojů bude Fed podle potřeby zajišťovat dodatečná zmírňující opatření, aby v kontextu cenové stability podpořil silnější ekonomické oživení a trvalé zlepšení situace trhu práce.“

Bernankova řeč měla slabší tón v porovnání s prohlášením Fedu po posledním zasedání jeho měnového výboru (FOMC). V něm se uvádí, že Fed bude „pozorně monitorovat“ nové ekonomické údaje a zvažovat, zda opět sáhne ke kvantitativnímu uvolňování. Analytici oslovení Českou televizí přitom předpokládali, že Fed s tímto oznámením ještě počká na vhodnější chvíli.

Fed
Zdroj: Brendan Hoffman/ISIFA/Getty Images

Trhy jsou zklamané, i když se odklad stimulu dal čekat

Trhy najpatě doufaly v to, že Bernanke naznačí třetí kolo nákupů dluhopisů. Dnešní vyjádření ale podle pozorovatelů signalizuje sílící neochotu k takovým krokům v situaci, kdy přicházejí lepší ekonomické údaje, nebo také snahu nepředjímat rozhodnutí dalšího zasedání Fedu. To se odehraje za dva týdny.

Fed kvůli finanční krizi a recesi v letech 2008 a 2009 snížil hlavní úrokovou sazbu téměř na nulu. S cílem snížit tlak na dlouhodobé úrokové sazby pak nakoupil vládní a hypoteční dluhopisy za 2,3 bilionu dolarů (zhruba 45 bilionů korun).