Za falšování vína pokuta až 50 milionů. Nový zákon také omezí prodej sudového

Za falšování vína pokuta až 50 milionů (zdroj: ČT24)

Sněmovna schválila novelu zákona o vinařství, která má pomoci omezit falšování vína a potírat černý trh s vínem. Zvyšuje také pokuty až na 50 milionů korun, nyní jsou desetinové. Sudové víno by nemělo být možné prodávat jinde než u výrobců nebo dovozců vína. Je však otázkou, zda se novela ještě nevrátí ze Senátu s pozměňovacím návrhem.  Ministru zemědělství Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL) připadá totiž novela v některých případech příliš tvrdá a bude se snažit, aby ji senátoři zmírnili.

Vláda poukazuje na to, že v případě machinací s vínem si často spotřebitel kupuje produkt, který ve své podstatě často ani není vínem. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) řekl, že současná pětimilionová horní hranice pokut je nedostatečná a nepokryje zisky, které falšovatelé vína ze své činnosti mají. Na druhé straně ale podotkl, že v některých případech je novela příliš tvrdá. 

„Já nejsem úplně nadšen z toho znění, v jakém to prošlo. Protože já jsem poslancům vysvětloval a varoval jsem je, že v některých případech pozměňovacích návrhů jdou opravdu výrazně nad rámec toho, co jsme jako předkladatelé, jako ministerstvo zemědělství chtěli řešit,“ řekl ministr.

Příliš tvrdá mu připadají opatření, která se týkají sudového vína ze zahraničí. „V okamžiku, kdy bude příjemce dovážet víno například v cisterně do České republiky k dalšímu použití jako prodeje v režimu sudového vína, tak bude muset přesně do litru mít rozepsáno, v ten okamžik z té cisterny, kde přesně to víno jako sudové bude v České republice v které konkrétní vinotéce prodáváno,“ řekl. To je podle něj v praxi velice těžce naplnitelné.

Degustace vína
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Kritizuje i povinný logotyp, tedy záklopku na hrdle láhve. „Je tady spousta vinařů, kteří vyvážejí své víno do zahraničí, kde to pro ně není úplně z marketingového hlediska ideální stav. Všechna označení, která odkazují na kvalitu, na původ v České republice v potravinářském sektoru, máme dobrovolná,“ řekl.

Tuzemští vinaři novelu vítají, přinese podle nich na trh větší kvalitu. „Dotkne se oblasti dovozu vína zejména nebaleného, které se dováží v obrovských tancích a pak se balí do různých obalů. To je stav, který není možné dál tolerovat. Proto tuto novelu vítáme,“ řekl prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray.

Poctivým domácím vinařům, ale zároveň také spotřebitelům pomůže novela s opětovným ozdravením trhu s vínem, na kterém se již nebudou muset bát nejasného původu nebo složení.
Ondřej Beránek
prezident Vinařské unie ČR

Změny ale kritizují provozovatelé vinoték, vadí jim přibývání papírování a zpřísnění kritérií pro manipulaci s vínem. „Podvodník nerespektuje jak současný zákon, tak případně nebude respektovat ani novelu. Bohužel novela postihne nás poctivé,“ uvedl místopředseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Pavel Tůma.

Průměrná spotřeba vína činí v Česku zhruba 20 litrů na osobu a je výrazně vyšší než tuzemská produkce. Čeští a moravští vinaři jsou schopni z domácích vinic zásobit pouze část trhu, zbytek se musí dovážet. Podle informací Svazu vinařů z letošního března vinaři z loňské sklizně vyrobí zhruba 705 tisíc hektolitrů vína, tedy přibližně třetinu celkové spotřeby v Česku. Je to přitom jedno z nejvyšších čísel za poslední léta, dodal svaz.

Nový předpis také obsahuje například ustanovení, že vinotéky, které prodávají dovozové víno, budou muset používat pouze znovu nenaplnitelné nádoby, tzv. bag-in-boxy. Dovozci budou muset do 12 hodin nahlásit státu import vína, poté budou muset víno nechat deset dnů ve skladu, aby mohlo být zkontrolováno. Podle ministra Jurečky to má chránit prodejce před problémy, které by jim vznikly, pokud by následná kontrola našla vady.

Na přední etiketě nebude informace o původu hroznů

Poslanci na návrh zemědělského výboru vypustili ze zákona povinnost, aby na přední hlavní etiketě byla uvedena textová informace o zemi původu hroznů. Jurečka zaujal neutrální stanovisko, řekl však, že to může být v rozporu s pravidly EU. Vládní návrh naopak s uvedením této informace na hlavní etiketě počítal proto, aby zákazník viděl informaci o původu hroznů na první pohled. Výrobci tuto informaci zpravidla uvádějí na zadní etiketě, to ale podle vlády není na první pohled vidět.

Novela také reaguje na nová evropská nařízení, která opět umožňují rozšiřovat plochy vinic a upravují jejich obnovu.

Sněmovna novelu schválila 94 hlasy především koaličních poslanců, i když část klubu vládní KDU-ČSL hlasovala proti a Jurečka byl jediný z nich, kdo ho podpořil. Opoziční kluby ODS a TOP 09 a Starostů hlasovaly proti zákonu.

Podle opoziční ODS novela falšování vína neomezí. Jen podle ní postihne poctivé vinaře a vinotéky. Nově stanovené povinné obaly podle ODS také povedou ke zdražení vína. Bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) neúspěšně navrhoval předlohu zamítnout.