Karlovarskou Korunní koupil vlastník Ondrášovky. Zrodil se nápojářský obr

Skupina Arca Capital slovenského finančníka Pavola Krúpy, které patří tuzemský výrobce minerálek Ondrášovka, koupila od společnosti Alphaduct Vladimíra Komára stoprocentní podíl ve společnosti Karlovarská Korunní. Akvizicí vznikne subjekt s pozicí dvojky na trhu balených minerálních vod v České republice se zhruba čtvrtinovým tržním podílem. Cenu transakce společnosti nezveřejnily.

Spojením Ondrášovky a Karlovarské Korunní vznikne nápojářská skupina s obratem přes 800 milionů korun, přičemž podle odhadů z trhu Komár za výrobce minerálek inkasoval přes 200 milionů korun, píše server Forbes.cz.

Server uvádí, že zvýšený tržní podíl má společnostem pomoci při cenových jednáních s obchodními řetězci a zároveň vytvořit výraznější protiváhu dominantnímu hráči na trhu – Karlovarským minerálním vodám, které ovládá rodina Alessandra Pasqualeho. S tržbami jen v Česku kolem tří miliard je nejsilnější skupinou v oboru.

Finančníci jednali o Korunní několikrát už v minulosti, nemohli se ale dohodnout na ceně. „Ve firmě jsem byl už dlouho a záměr prodat ji jsem řadu let netajil. Až nyní jsme ale dosáhli dohody, která splnila mé představy,“ řekl serveru Komár, někdejší společník Jiřího Šmejce z TV Nova a investiční společnosti MEF Holding.

Arca Capital je investiční skupina působící především v oblasti rizikového kapitálu v regionu střední a východní Evropy. Skupina má zastoupení v Bratislavě, Praze, Londýně a Kyjevě. Krúpa má pověst tvrdého obchodníka. V Česku na sebe poprvé výrazně upozornil, když jeho firma Arca Capital Bohemia koupila od bývalého premiéra Stanislava Grosse akcie firmy Moravia Energo. Aktuální je jeho výpad na miliardáře Zdeňka Bakalu v otázce krachujícího OKD či na americkou firmu GE Money kvůli podmínkám, za kterých Američané získali část Agrobanky, poznamenal web. 

Vydáno pod