Správní radu automobilky Mitsubishi povede šéf Nissanu a Renaultu Ghosn

Novým předsedou správní rady japonské automobilky Mitsubishi Motors se stane šéf konkurenční společnosti Nissan Motor Carlos Ghosn (62), oznámila ve čtvrtek firma. Nissan dokončil nákup 34 procent akcií Mitsubishi za zhruba 237 miliard jenů (56 miliard korun), a stal se tak největším akcionářem firmy.

Ghosn je už předsedou a generálním ředitelem Nissanu i výkonným šéfem jeho francouzského aliančního partnera Renault. Nissan oznámil, že Mitsubishi podpoří koupí podílu, když automobilka Mitsubishi v dubnu přiznala, že u několika minivozů pro japonský trh udávala nižší údaje o spotřebě. Firma pak v srpnu uvedla, že kvůli vyšší než udávané spotřebě přestává prodávat na domácím trhu dalších osm modelů.

Mitsubishi Motors jmenovala Ghosna předsedou s platností od 14. prosince. Nynější předseda Osamu Masuko bude nadále zastávat funkci prezidenta a generálního ředitele, ačkoli ho letos někteří akcionáři vyzývali, aby přijal zodpovědnost za skandál a odstoupil. Podle Ghosna bude Masuko činit všechna manažerská rozhodnutí.

Nemám v úmyslu zasahovat do řízení Mitsubishi. O Masukovo setrvání v podniku jsem usiloval mimo jiné proto, že jsem chtěl, aby lidé v Mitsubishi věděli, že Mitsubishi zůstane Mitsubishi. Mitsubishi se nestane divizí Nissanu.
Carlos Ghosn
generální ředitel Nissanu, výkonný šéf Renaultu

Automobilky Nissan a Mitsubishi plánují sdílet technologie a výrobní platformy a chystají i společný postup při nákupu součástek, díky kterému chtějí udržet nízké náklady.

Nissan by mohl těžit ze silné pozice Mitsubishi na rozvíjejících se trzích v Asii, kde se mu zatím nedaří zvyšovat tržní podíl.

„Nejsme spokojeni s výsledky v členských státech (Sdružení zemí jihovýchodní Asie) ASEAN. Domnívám se, že spolupráce s Mitsubishi nám na těchto trzích v mnoha směrech pomůže zvýšit konkurenceschopnost,“ uvedl Ghosn.

Vydáno pod