Světová banka očekává, že cena ropy příští rok stoupne více než o čtvrtinu

Světová banka zvýšila odhad průměrné ceny ropy na příští rok na 55 dolarů za barel z dosavadních 53 dolarů. Předpokládá totiž, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) omezí těžbu. Průměrnou cenu ropy na letošní rok banka nadále odhaduje na 43 dolarů za barel. Napřesrok by tak průměrná cena měla být o téměř 28 procent vyšší než letos.

Banka ve své čtvrtletní zprávě o vyhlídkách komoditních trhů rovněž předpověděla, že ceny energií zahrnujících ropu, zemní plyn a uhlí se v příštím roce zvýší o téměř 25 procent.

Napřesrok očekáváme solidní růst cen energií, který potáhne ropa. Kolem tohoto výhledu ale panuje značná nejistota, protože čekáme na podrobnosti a realizaci dohody OPEC, která v případě naplnění trh s ropou nepochybně ovlivní.
John Baffes
ekonom Světové banky

OPEC se v září předběžně dohodl na snížení těžby na 32,5 milionu až 33 milionů barelů denně. Podrobnosti by měl kartel dojednat na svém listopadovém zasedání ve Vídni. V září OPEC těžil rekordních 33,6 milionu barelů ropy denně.

Saúdskoarabský ministr energetiky Chálid Fálih ve středu uvedl, že trh s ropou se nyní nachází na konci výrazného útlumu a že se obnovuje rovnováha mezi nabídkou a poptávkou.

Vydáno pod