EK chce nechat ECB dohlížet na všechny banky eura od roku 2014

Frankfurt - Evropská komise plánuje, že by Evropská centrální banka převzala dohled nad všemi bankami v eurozóně od roku 2014. Země mimo eurozónu by pak mohly požádat o dohled ECB nad svými bankami dobrovolně. Uvedl to dnes v rozhovoru pro německý list Süddeutsche Zeitung komisař pro vnitřní trh a služby Michel Barnier.

Podle plánu by od ledna příštího roku převzala Evropská centrální banka dohled nad všemi bankami, které by požádaly o pomoc záchranný fond ESM. Od července by se pak dohled rozšířil na banky, které jsou důležité pro finanční systém, a zbývající banky by přešly pod dohled ECB od roku 2014. V eurozóně je kolem 6 tisíc bank.

Na detaily si počkáme do 12. září

V jiném rozhovoru pro francouzský deník Les Echos Barnier uvedl, že dohled nad bankami bude mít dozorčí rada ECB, která bude působit odděleně od Rady guvernérů. Své zprávy má dozorčí rada předkládat Evropskému parlamentu. Detailní návrh o dozoru má Evropská komise představit 12. září.

Systém jednotného dozoru bude prvním krokem k plné evropské bankovní unii, dodal Barnier. Vytvoření bankovní unie bude také vyžadovat vytvoření celoevropského systému pojištění vkladů a fondu pro řešení krizí. Upraven bude i hlasovací systém pro Evropský bankovní úřad (EBA), který je regulačním orgánem Evropské unie. Podle Barniera dále musí být vyřešeny otázky toho, jak bude ECB spolupracovat s místními regulačními orgány v jednotlivých zemích a s EBA.

Brusel věří, že mu bankovní unie pomůže zvládnout krizi

Představitelé EU se dohodli na vytvoření jednotného bankovního dozoru soustředěného kolem ECB v červnu. Doufají, že tento plán jim pomůže při řešení dluhové krize v eurozóně. Slibují si od něj zajištění lepší ochrany vkladatelů, obnovení důvěry ve finanční sektor a ochranu bank před dalšími šoky. Podle předsedy Evropské komise Josého Manuela Barrosa by bankovní unie měla obnovit důvěru v banky i jednotnou měnu euro.

Například Česko se nicméně k dosavadním vizím o vytvoření bankovní unie stavělo poměrně chladně. Premiér Petr Nečas zdůrazňoval potřebu sledovat bedlivě debaty o změnách a dopadech, které by mohly přinést pro český bankovní dohled. „Pro Českou republiku je to mimořádně citlivá otázka regulátorů z hostitelských zemí a domácích zemí u mateřských a domácích společností,“ upozoronil již dříve ministr financí Miroslav Kalousek. Naprostá většina bank je v České republice vlastněna zahraničními matkami. Plány na předání dohledu plně do rukou Evropské centrální banky v minulosti kritizovalo také například Německo.

Vydáno pod