Ve frontě na finanční pomoc už jsou tři španělské regiony

Madrid – Francouzský prezident François Hollande přicestoval do Madridu, aby se u tamního premiéra Mariana Rajoye informoval na stav španělské ekonomiky. Ta se totiž hroutí a snahu vlády dostat ji z recese podkopává rostoucí inflace a nezaměstnanost. O pomoc centrální vlády v Madridu už si navíc řeklo několik španělských regionů. Jako poslední oznámila Valencie, která patří k vůbec nejzadluženějším z nich, že musí navýšit objem požadované pomoci. Na splacení svých dluhů nyní potřebuje 4,5 miliardy eur (přibližně 112 miliard korun).

Šéf vlády oblasti Valencie Alberto Fabra v rozhlasovém rozhovoru řekl, že region zmíněnou částku potřebuje k tomu, aby mohl uhradit emisi dluhu v objemu 1,6 miliardy eur. Další dvě miliardy potřebuje na umoření splatných závazků a zbytek na pokrytí výdajů regionu.

Valencie tak následovala Katalánsko, které chce 5 miliard eur, a Murcii, žádající o 700 milionů. Částka, kterou dohromady potřebují, už představuje více než polovinu z osmnáctimiliardového fondu, který minulý měsíc na pomoc španělským regionům španělská vláda vytvořila. A do fronty se řadí další provincie. Za pomocnou ruku si ale klade kabinet podmínky v podobě – jak jinak – razantních škrtů.

Mariano Rajoy, španělský premiér:

„Každý počínaje španělskou vládou, obcemi a městy zaplatí svoje rozpočtové schodky a dluhy, které způsobily obrovský veřejný deficit. Jak už jsem řekl mnohokrát, nemůžeme utrácet to, co nemáme.“

Investoři se přesto obávají, že španělské regiony nesplní slibované kroky ke snížení rozpočtového deficitu. Pokud se to potvrdí, mohla by mít problém se slíbeným snížením deficitu veřejných financí celá země.

Španělský stát už má přitom vlastních problémů dost – vláda musela požádat eurozónu o půjčku ve výši 100 miliard eur na sanaci problematických bank. Ovšem za podmínky, že převezme jejich nesplácené úvěry.

Španělská ekonomika se hroutí (zdroj: ČT24)

„Zákon, který schválíme v pátek, je bezpochyby největším průlomem ve Španělsku. Vytvoříme nástroje, které zabrání bankovní krizi v budoucnu,“ uvedl ministr hospodářství Luis de Guindos.

Ani to ale obyvatele neuklidnilo a z bank dál masově vybírají své úspory – jen za červenec klesly vklady o pět procent. Podle investorů se tak Španělsko boří do krize čím dál hlouběji a někteří soudí, že žádost o finanční pomoc ze záchranného fondu eurozóny je na spadnutí.