Místo státu zaplatí v některých obcích pastelkovné radnice

Praha – Některá města se snaží kompenzovat zrušený příspěvek pro prvňáčky, takzvané pastelkovné. O zrušení 800korunového příspěvku ministerstvo školství rozhodlo pouhé tři týdny před začátkem školního roku kvůli úsporám. V řadě měst a obcí, kde nepřispěchá na pomoc radnice, budou muset sáhnout hlouběji do kapsy rodiče prvňáčků. Účet za prvňáčka se ale i bez toho šplhá do tisíců.

S kompenzací za zrušené pastelkovné přispěchal Fulnek nebo Rožnov pod Radhoštěm. V obou městech radnice přispějí prvňáčkům 500 korun. České Budějovice pak počítají s částkou 600 korun a ještě štědřejší budou Ústí nad Labem a Klatovy. Ty prvňáčkům vykompenzují celou částku, kterou ministerstvo školství škrtlo, a to 800 korun.

Peníze za kompenzace budou chybět jinde – třeba na investicích

Rozhodování obcí o tom, zda zrušení pastelkovného kompenzovat, nebylo nijak jednoduché. Třeba v Ústí nad Labem chtějí peníze pro prvňáčky vzít z hazardu. Letos tam přišlo k zápisu do prvních tříd přes tisíc prvňáčků, město proto počítá s tím, že na náhrady bude potřebovat zhruba 858 tisíc korun.

Pastelkovné
Zdroj: ČT24

V Rožnově vzhledem k jeho velikosti zaplatí na kompenzacích výrazně méně, i tato částka se ovšem hledala v rozpočtu města obtížně. „Ta částka je při poměrně napjatém rozpočtu, který má město Rožnov, dost vysoká, ale potom jsme usoudili, že opravdu se těch 82 tisíc dá ještě najít,“ popsal vedoucí odboru školství Městského úřadu Rožnov pod Radhoštěm Dušan Vrážel.

Většina měst a obcí ovšem došla k jinému názoru. Zrušené pastelkovné prostě kompenzovat nemohou, peníze by jim chyběly jinde. Vzít by je radnice musely třeba z balíku peněz určených na investice a opravy škol. Proto se drtivá většina škol v Česku bude muset obejít bez náhrady pastelkovného.

I jinde teď přemýšlejí, jak se s výpadkem vyrovnají. „Část těchto peněz vezmeme z prostředků, které máme na učební pomůcky pro celou školu,“ vysvětlila ředitelka ZŠ Kunín Ivana Machýčková. V základní škole v Chabařovicích na Ústecku chtějí část nákladů přesunout na rodiče a stejně budou postupovat i některé pražské školy. Kvůli zrušení pastelkovného chybí například ředitelce pražské základní školy Na Smetance Haně Vítové 50 tisíc korun. Rodiče se tak budou muset podílet na nákupu některých učebnic, i tak ale budou škole peníze chybět.

Obce platí pastelkovné ze svého (zdroj: ČT24)

Rodiče se na začátku školního roku prohnou s pastelkovným i bez něj

Na začátku školního roku odejde z rodinného rozpočtu pro jednoho prvňáčka jednorázově i přes pět tisíc korun. Jen školní batoh vyjde v průměru na tisícikorunu, psací potřeby, penál, věci na tělocvik – další dva tisíce korun. Rodiče navíc zaplatí členský příspěvek do fondu Sdružení rodičů a přátel školy, mezi 100 až 800 korun. Nelze zapomenout na odpolední aktivity: kroužky obvykle vyjdou na 500 korun za pololetí, ale angličtina i na 900 korun. Nakonec ještě školní družina - obvykle jde o 500 korun za pololetí, ale není výjimkou, že někde se platí měsíčně i 200 korun.

Naopak radost ze začátku školního roku mají obchodníci, do jejichž kapes výdaje na školní pomůcky putují. A letos si budou mnout ruce ještě o něco víc. Při hromadných nákupech pomůcek se školám totiž často povedlo srazit cenu. To se rodičům, kteří nebudou nakupovat ve velkém, rozhodně nepodaří.