Analytici: Bernanke se stimulem ekonomiky ještě počká

Praha - V americkém Jackson Hole se dnes sejdou centrální bankéři z celého světa na výročním sympóziu kansaského Fedu. Čeká se na to, co tam řekne šéf Fedu Ben Bernanke k dalšímu vývoji americké ekonomiky. Trhy spekulují, že by mohl naznačit něco více k další podpoře ekonomiky, například pomocí odkupů dluhopisů a hypotéčních aktiv (třetí vlna kvantitativního uvolňování - QE3). Anketa Studia Burza ČT24 pak nastínila, co si o dalším možném nalití peněz do ekonomiky Spojených států myslí čeští analytici. Zároveň do konce roku probíhá operace Twist, kdy Fed svými nákupy prodlužuje průměrnou dobu splatnosti amerických vládních dluhopisů na trhu.

Česká televize se proto zeptala předních českých finančních odborníků, jestli očekávají oznámení třetí vlny kvantitativního uvolňování po konferenci, případně po zasedání Fedu v půlce září. 

OZNÁMENÍ TŘETÍHO KOLA KVANTITATIVNÍHO UVOLŇOVÁNÍ JEŠTĚ NEOČEKÁVAJÍ

Jakub Sýkora, výkonný ředitel, Cornhill Management: Od zasedání v Jackson Hole neočekávám oznámení třetí vlny kvantitativního uvolňování, bylo by to spíše překvapení. Poslední data o americké ekonomice (například příznivý vývoj počtu nových pracovních míst) nejsou dostatečným důvodem pro takové rozhodnutí. Současně se čeká na nejnovější data o americké ekonomice, především ohledně vývoje nezaměstnanosti. Zároveň je očekáváno zasedání Evropské centrální banky, které se koná 6. září. Pokud budou závěry nepříznivé a srazí trhy dolů, očekává se reakce od Fedu. A tam by již QE3 mohlo být vážně ve hře. 

Roman Koděra, makléř, Patria Direct: V pátek ještě QE3 neočekávám, na zasedání Fedu v září je pravděpodobnost vyšší. 

Zasedání Fedu
Zdroj: Chip Somodevilla/ISIFA/Getty Images

Radim Dohnal, konzultant, Saxo Bank: Fed podle nás na 70 procent něco změní a nebude jen opakovat neurčitou rétoriku. Pokud tedy něco oznámí, na 80 procent to bude prodloužení příslibu zachování nízkých úrokových sazeb do roku 2015 ze současného výhledu do roku 2014. Celkově dáváme 14procentní pravděpodobnost oznámení plného programu QE3. Fed musí být připraven, že evropský protějšek (Evropská centrální banka) v září naopak zklame vysoká očekávání investorů. 

Jiří Tyleček, analytik, X-Trade Brokers: Od sympózia bankéřů v Jackson Hole mnoho nečekám. Nemyslím si, že by měla být oznámena nějaká forma nalévání nové likvidity na trhy. Hlavně z toho důvodu, že vývoj americké ekonomiky není špatný – je stabilizovaný na slabém růstu a americké akciové indexy jsou poblíž čtyřletých maxim. Spíše čekám další ujištění ve stylu, že když to bude potřeba, tisknout peníze se budou. 

Marek Hatlapatka, hlavní analytik, Cyrrus: Ben Bernanke podle mého názoru tentokrát v Jackson Hole neoznámí žádné zásadní opatření. Ekonomický růst v USA sice zůstává jasně pod svým potenciálem a nemá takovou sílu, aby byl schopen přinést snížení nezaměstnanosti, poslední data nicméně nejsou tak špatná, aby Bernanke nemohl počkat minimálně na příští řádné zasedání Fedu. A ani na něm nevidím oznámení QE3 jako jisté. 

Ben Bernanke
Zdroj: ČT24/Isifa/Rex Features

Josef Němý, analytik, Komerční banka: Od šéfa Fedu čekám pouze verbální intervenci. Pravděpodobně zopakuje, že je Fed připraven zasáhnout, pokud dojde ke zhoršení ekonomiky, nebude se zlepšovat trh práce a podobně. 

Petr Čermák, analytik, Colosseum: Domnívám se, že Ben Bernanke zopakuje obavy ze zpomalování americké ekonomiky a odhodlání Fedu zakročit v případě zhoršující se situace. Nemyslím si, že by bylo představeno další kolo kvantitativního uvolňování, i když vyloučit to samozřejmě nelze. Mnohem pravděpodobnější je představení QE3 v září. 

Jaroslav Brychta, hlavní analytik, X-Trade Brokers: Tentokrát nic zásadního. Mario Draghi se nakonec neúčastní, takže z hlediska ECB bude klíčové až její zářijové zasedání. A pokud jde o Bena Bernankeho, ten v situaci, kdy si akcie pohrávají s čtyřletým maximem, ekonomika nijak dramaticky nezpomaluje a inflace je stabilní, nemůže nabídnout více než udržování současného kurzu. Další monetární stimul v USA je za těchto okolností a před prezidentskými volbami neobhajitelný. Na QE3 má americká centrální banka stále dostatek času. Situace není tak vážná, aby tato opatření musela volit na svém zářijovém zasedání. Hodně také bude záležet na tom, co udělá ECB. Některá z těchto centrálních bank ovšem v nadcházejícím půlroce podle mého názoru měnovou politiku opět uvolní. 

Petr Žabža, makléř, Patria Direct: Od zasedání bankéřů v Jackson Hole nečekám naprosto nic, není totiž důvod. Americká ekonomika začíná vykazovat minimálně stabilitu, v lepším případě mírné známky růstu, a otázka externího stimulu ze strany Fedu je tak v tomto okamžiku bezpředmětná. Přehnaná očekávání veřejnosti dle mého názoru nebudou naplněna. QE3 v Spojených státech prozatím nebude oznámeno ani po zářijovém zasedání. 

Ľuboš Mokráš, analytik, Česká spořitelna: Čekám spíše zklamání, podle mě je pravděpodobnější, že Bernanke nebude mluvit o kvantitativním uvolňování, než že bude. Kvantitativní uvolňování čekáme spíše až po zářijovém zasedání FOMC (měnový výbor Fedu - pozn. red.), ale na zářijovém zasedání ho nevylučujeme.

DALŠÍ VLNU NALITÍ PENĚZ DO EKONOMIKY SPÍŠE ČEKAJÍ

David Marek, hlavní ekonom, Patria Finance: Očekávám, že šéf Fedu Ben Bernanke naznačí možnost třetího kola kvantitativního uvolňování, nicméně po zveřejnění zápisu z posledního jednání Fedu, který překvapivě podpořil tuto možnost, už je QE3 do značné míry na trzích očekáváno, proto Bernankeho slova v Jackson Hole nemusejí mít výrazný dopad na trh. 

Josef Kvarda, analytik, HighSky Brokers: Očekávám především určité vyjasnění pohledu Fedu. Fórum už v minulosti bylo velmi indikativní platformou tendence monetární politiky. To vše při zesílené sledovanosti. Fed totiž minulý týden hodně překvapil trhy zápisem k rozhodnutí o úrokových sazbách a signálem posunu k další vlně monetární expanze. Nicméně do doby příštího zasedání Fedu o úrokových sazbách v září nečekám zásadní rozhodnutí. Zápis přinesl i signál potřeby určitého časového odstupu s ohledem na další ekonomická data a vyhodnocení předchozího zákroku monetární politiky (operace Twist). Třetí vlna monetární expanze ve světle událostí posledních dnů sice není jistá, ale je pravděpodobná. Zprávy minulých týdnů, slabší ekonomická aktivita a vývoj dluhové krize eurozóny totiž stále udržují nejistotu finančních trhů, a tedy i zranitelnost ekonomiky.

Fed
Zdroj: ČT24/Isifa/Rex Features

Robin Koklar, analytik, Fio banka: Přikláním se k názoru, že v Jackson Hole Bernanke oznámí další monetární stimul, zřejmě v podobě kvantitativního uvolňování. Pokud by šéf Fedu neoznámil kvantitativní uvolňování v Jackson Hole, tak očekávám, že k tomu dojde ještě před americkými prezidentskými volbami. 

Čeká se na výsledek prezidentských voleb

Americká ekonomika sice roste, ale růst je stále pomalejší. Proto je pravděpodobné, že Fed bude muset dříve či později přistoupit k nějaké formě uvolňování měnové politiky. Také podle zahraničních odborníků ale nebude zavádět zásadní kroky na podporu ekonomiky před listopadovými prezidentskými volbami, které mohou v případě vítězství republikána Mitta Romneyho otočit kormidlem celé americké ekonomiky výrazně doprava.

Anketa mezi analytiky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod