Čína rostla i ve třetím čtvrtletí

Čínská ekonomika ve třetím čtvrtletí vzrostla meziročně o 6,7 procenta, a zopakovala tak výkon předešlých dvou čtvrtletí, oznámil čínský statistický úřad. Tempo růstu druhé největší světové ekonomiky je nicméně letos na nejnižší úrovni od počátku roku 2009.

Výkon v letním čtvrtletí se shodoval s odhady analytiků dotázaných agenturou Reuters. V mezičtvrtletním srovnání hrubý domácí produkt (HDP) Číny stoupl o 1,8 procenta po tempu 1,9 procenta v předešlém kvartále.

Růst v Číně je letos nejslabší od počátku roku 2009, kdy ekonomika kvůli globální finanční krizi zpomalila na 6,2 procenta. Čínská akademie sociálních věd, která patří mezi přední poradce vlády, minulý měsíc předpověděla, že ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí vzroste o 6,6 procenta a za celý rok se zvýší o 6,7 procenta.

Loni ekonomika vzrostla o 6,9 procenta, nejpomaleji za 25 let. Vláda počítá za celý rok s růstem o 6,5 procenta až sedm procent.

Čínská ekonomika zpomaluje zejména proto, že vláda se snaží omezit její závislost na zpracovatelském průmyslu, vývozu a neefektivních výdajích na infrastrukturu, a usiluje o posílení sektoru služeb a soukromé spotřeby. V poslední době je však ekonomika stále závislejší na vládních výdajích a prudce rostoucím dluhu, protože soukromé investice výrazně zpomalují.

Celkové investice do fixního kapitálu za devět měsíců roku meziročně vzrostly o 8,2 procenta a jejich tempo nepatrně zrychlilo díky posílení vládních výdajů na infrastrukturu. Soukromé investice z toho stouply o 2,5 procenta a oživily z rekordně nízkého tempa 2,1 procenta v prvních osmi měsících roku.

Tvorba kapitálu se na růstu čínské ekonomiky od počátku roku podílela 36,8 procenta a spotřeba na něm měla podíl 71 procent, uvedl mluvčí statistického úřadu. Obchodní bilance měla na růst celé ekonomiky naopak záporný vliv, dodal mluvčí.

Vydáno pod