Čínské firmy budou investovat miliardy, aby pomohly vládě snížit chudobu

Skupina 51 podniků ve vlastnictví centrální vlády zřídila fond pro investice do nejchudších regionů v Číně. Fond má k dispozici 12,2 miliardy jüanů (44,4 miliardy korun) a je součástí strategického plánu země. Jeho cílem je využít tržní síly pro boj proti chudobě. Uvedla to státní komise pro dohled nad státním majetkem SASAC.

Podle tiskové agentury Nová Čína má v zemi stále 70 milionů lidí příjem menší než 2300 jüanů ročně (8400 korun), což je v Číně oficiální hranice chudoby. Vedení země chce od letošního roku snižovat tento počet o deset milionů lidí ročně. I proto mají firmy částku ve fondu postupně zvyšovat až na 100 miliard jüanů.

Stavba průmyslových parků

Fond by měl investovat do využití zdrojů, výstavby průmyslových parků a urbanizace v nejchudších regionech. Mezi prioritní oblasti patří regiony v pohraničí nebo ty, kde žijí etnické menšiny. Ale také staré „revoluční základny“ čínské komunistické strany.

Čína je uprostřed reformního programu, který má oživit těžkopádný státní sektor a vytvořil průmyslové šampiony schopné konkurence na mezinárodní úrovni, napsala agentura Reuters.

Vydáno pod