Křetínský bude majoritním vlastníkem EPH, skupina J&T odejde

Finančník Patrik Tkáč a investoři spojení s J&T opustí Energetický a průmyslový holding (EPH). Stane se tak po definitivním vstupu investičního fondu australské banky Macquarie do společnosti, která tvoří jednu ze dvou větví holdingu. Majoritním vlastníkem holdingu se stane Daniel Křetínský, bude mu patřit 94 procent akcií. Tkáč může za své akcie získat v přepočtu až 73 miliard korun.

Transakce se uskuteční ve dvou krocích, v závěrečném vypořádání mezi Křetínským a Tkáčem společnost Milees Limited, kterou Tkáč ovládá, prodá všechny svoje akcie v holdingu. Získá za to 1,7 až 2,7 miliardy eur (až 73 miliard korun). Výsledná částka bude odrážet růst hodnoty EPH v příštích letech.

Tkáč dosud s Křetínským EPH vlastní, dohromady drží více než dvě třetiny akcií. Zbytek akcií patří investorům spojeným s J&T. Po ovládnutí EPH Křetínským bude zbývajících šest procent v držení vybraných členů managementu holdingu. Mluvčí EPH Daniel Častvaj v pondělí uvedl, že transakce vstupu Macquarie do EPIF podléhá schválení antimonopolních úřadů a její vypořádání se očekává začátkem příštího roku. Hodnota transakce nebyla sdělena.

Vstup na burzu byl odvolán

Dohodu s EPH uzavřela společnost Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), která Macquarie patří. Častvaj uvedl, že konsorcium zastupované MIRA tvoří fond Macquarie European Infrastructure Fund 5 a další globální institucionální investoři.

EPH v polovině letošního dubna oznámil záměr nabídnout akcie EPIF na burze v Praze a Londýně. Na burzu mělo jít zhruba 15 procent akcií EPIF. Média tehdy uvedla, že podíl v infrastrukturní firmě měl EPH přes burzu vynést mezi 20 a 32 miliardami korun.

Na konci dubna se ale EPH rozhodl, že akcie na burze nenabídne. Některá média tehdy uvedla, že připravovaná emise akcií mohla být jen způsobem, jak při vyjednávání přitlačit na možného investora, aby souhlasil s vyšší cenou, případně s rychlejším dojednáním transakce.

Vydáno pod