Mezinárodní ocenění pro nejlepšího ministra financí získal po Kalouskovi i Babiš

Ministr financí Andrej Babiš získal cenu mezinárodního časopisu GlobalMarkets (dříve známého jako Emerging Markets) pro nejlepšího ministra financí rozvíjejících se evropských zemí za rok 2016. Tutéž cenu získal ve funkci ministra financí i Miroslav Kalousek (TOP 09) v letech 2008 a 2011. Vyhlášení ceny se uskutečnilo v noci na neděli ve Washingtonu u příležitosti zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.

Na webové stránce GlobalMarkets se udělení ceny vysvětluje přitažlivostí země pro investory, kterou mezitím kvůli politickým a regulačním změnám ztratily dříve přední země regionu Polsko a Maďarsko. Česko podle GlobalMarkets zůstává v oblasti „význačným hlasem finančního rozumu“ i díky „nenápadnému vlivu“ ministra Andreje Babiše.

Podle sdělení českého ministerstva financí byl Babiš vybrán díky vyvážené a zodpovědné fiskální politice, která pomáhá udržovat a podporovat hospodářský růst a zároveň výrazně přispívá ke snižování zadluženosti země.

„Vnímám to především jako ocenění práce celého ministerstva, které v posledních letech vykazuje velmi dobré výsledky,“ komentoval cenu podle ministerstva financí Babiš, který v tiskové zprávě ministerstva také vyzdvihl práci daňové sekce a finanční správy. „Zlepšovat příjmy rozpočtu zvyšováním daní dovede kdekdo. Ovšem daně snížit a zároveň za necelé tři roky vybrat oproti roku 2013 o 321 miliard korun víc, to vyžaduje poctivou a tvrdou práci,“ uvedl též Babiš.

Kvůli volbám si ministr cenu osobně nepřevzal

Udílení cen ve Washingtonu se Babiš nezúčastnil v souvislosti s českými volbami do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu. Cenu za něj převzala ředitelka jeho kanceláře Milena Hrdinková.

Guvernérkou centrální banky letošního roku za tuto oblast byla zvolena šéfka této ruské instituce Elvira Nabiullinová. GlobalMarkets udělil ceny nejlepším ministrům financí a guvernérům centrálních bank také za regiony Blízkého východu a severní Afriky, subsaharské Afriky, východní Asie a Tichomoří, jižní Asie, Latinské Ameriky a odděleně i karibské oblasti.