Cena vepřového letí vzhůru, podraží o deset a více korun

Praha - Možná už příští týden dojde k historicky rekordnímu zdražení vepřového masa. Jeho zpracovatelé potvrzují, že ještě nikdy nekupovali půlky prasat tak draze jako teď. Cena by na pultech obchodů mohla poskočit i o deset korun a poroste i nadále. Obchodníci přesný termín skokového zdražení říct neumí, počítají ho ale na dny. Do růstu cen masa se mimo jiné promítá rostoucí cena krmiv, za kterou stojí horší úroda.

Kdo si bude chtít koupit vepřové maso, tak si pravděpodobně od příštího týdne bude muset šáhnout hlouběji do kapsy. Prudce totiž vzrostla cena vepřového v Německu, a to ovlivňuje celou Evropu. Zatímco začátkem roku bylo sto kilo vepřových půlek za 150 euro, teď je to 183 euro a cena stále roste. 

Na vině je neúroda a s ní spojené zdražení krmiva, a tedy i méně prasat. Tentokrát je problém komplikovanější, neboť zdražení nezbrzdí ani obchodníci, kteří by ho mohli pokrýt ze svých marží. „Já se domnívám, že je konec možností vstřebat toto zvýšení cen a že se to projeví v cenách zákazníků,“ konstatuje prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka. Třeba krkovice by tak místo současných zhruba 125 korun za kilogram mohla stát okolo 135 až 140 korun a maso na řízky poskočí ze 135 korun až ke 150 korunám za kilogram.

Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha ale situaci zas tak černě nevidí. Podle něj by mohli obchodníci část zdražení vstřebat. „Podle našich sledování obchodníci byli vždycky schopni si svoji marži udržet. Přenesli ji buď na zpracovatele, nebo na zemědělce. Já si proto myslím, že tam nějaký prostor je,“ uvedl v rozhovoru pro Českou televizi.

Zdražovat zřejmě bude i drůbež a hovězí maso

Příliš vyjednávat o cenách navíc nepůjde. Levnější maso totiž není kde vzít. „Podobně reagují úplně všechny okolní státy. Podle našich zpráv Polsko dokonce roste ještě strměji než Německo,“ říká Jan Katina z Českého svazu zpracovatelů masa. Kromě vepřového navíc bude zřejmě brzy zdražovat i drůbeží a hovězí maso. Důvod je stejný jako u vepřového - zdražování krimiv. „Drůbeží maso je podobně jako vepřové závislé na ceně obilovin z hlediska krmiv. Co se týče hovězího i zde se promítne cena krmiv, a to především sóji,“ upozornil Pýcha.

Neprodraží se ale jenom oblíbené grilování. Ještě víc než maso porostou ceny uzenin a vepřových výrobků. Obchodníci, kteří budou chtít ceny udržet alespoň na stejné úrovni, by tak mohli prodávat třeba párky, ve kterých je méně masa než teď. Kdy se ceny vrátí zpět dolů, není jasné. Chov prasat se dosud podobal smyčce, když rostla cena masa, zvyšovaly se i chovy. To se ale teď kvůli drahému krmivu neděje.