Exekucí na důchody přibývá, zhoubou jsou předváděčky i děti

Praha - V Česku přibývá lidí, kteří mají exekuci na důchod. Česká správa sociálního zabezpečení evidovala letos na konci června přes 64 tisíc takových případů, tedy o skoro 3,5 tisíce více než koncem loňského roku. Proti roku 2000 se počet důchodů, na něž byla uvalena exekuce, zvýšil víc než čtyřikrát. Podle odborníků za to může nedostatečná ochrana spotřebitelů. Důchodci se kvůli tomu často stávají oběťmi podvodníků i podnikavců.

Správa sociálního zabezpečení za první pololetí letošního roku strhla důchodcům víc než 741,6 milionu korun. „Nejčastěji se měsíční výše exekuční srážky pohybuje do 3 000 korun, běžné jsou i případy se srážkou do 500 korun nebo jen do stokoruny,“ upřesnila mluvčí správy Jana Buraňová. Exekuce se týkají starobních, invalidních i pozůstalostních důchodů.

Ruku v ruce s nárůstem počtu exekucí roste i suma, která se v rámci exekucí z penzí srazí. Zatímco předloni činila 514 milionů korun, loni překročila už 1,1 miliardy. A letos za celý rok tuto částku zřejmě ještě překročí.

Exekutor nemůže sáhnout na důchod vždy

„Podmínkou pro zařízení srážky z důchodu je, aby důchod dosahoval takzvané zabavitelné výše, ze které správa vypočítá výši měsíční exekuční srážky a stanoví srážkový plán,“ upřesnila Buraňová. Dodala, že Česká správa sociálního zabezpečení vyplácí seniorům i nízké penze, z nichž se srážet nedá.

Nezabavitelné minimum se podle zákona stanovuje jako součet dvou třetin životního minima a normativních nákladů na bydlení. V letošním roce dosahuje životní minimum necelých 5 900 korun. O rok dříve to bylo zhruba o pětistovku méně.

Danil Hůle, analytik Člověka v tísni

„Hlavní příčinou je nízká ochrana spotřebitelů. Důchodci bývají obvykle ti nejslabší, to znamená, že by vyžadovali obzvlášť velkou ochranu ze strany státu, a ta je z našeho pohledu velmi nízká.“

Rozhovor s Danielem Hůlem (zdroj: ČT24)

Spotřebitelské organizace seniory varují, aby se nenechávali přemluvit k neuváženému nákupu drahého zboží, nebrali si nechtěné úvěry a zbytečně se nezadlužovali. Sdružení Spotřebitel.net už dřív uvedlo, že největší nebezpečí pro starší lidi představují předeváděcí akce, na nichž prodejci návštěvníky přesvědčí k nákupu. Rovnou jim poskytují i půjčky. Senioři pak často závazky nedokážou plnit.

Důchodci často platí za dluhy svých dětí

Dalším problém pak podle Hůleho je, že senioři často ručí svým dětem například za spotřebitelské úvěry. „Když se pak děti dostanou do situace, že nemohou splácet, tak nakonec dorazí exekutoři na ty staré rodiče, kteří mají aspoň nějaký příjem, tzn. důchod, ze kterého je možné exekučně srážet pohledávku,“ popsal Hůle. Řešením podle něj může v řadě případů být osobní bankrot.

Vydáno pod