Světová obchodní organizace vítá 156. člena - Rusko

Moskva - Rusko se dnes oficiálně stane 156. členem Světové obchodní organizace (WTO). Připojením země se tak završuje proces, který trval 18 let. Rusko bylo jediným členem skupiny G20, který dosud stál mimo. Devátá největší ekonomika světa teď musí snížit dovozní cla a otevřít důležité sektory ekonomiky zahraničním investicím. Moskva už oznámila, že se snižováním začne od 1. září. Lákadlem pro investory jsou obrovské nerostné zásoby a lákavé akcie.

Vstup do WTO bude pro samotné Rusy znamenat zlevnění zboží z dovozu. Vláda totiž souhlasila s postupným snížením dovozního cla ze současných 10 na necelých 8 procent. Výrazně tak zlevní například auta, zemědělské produkty, jídlo, oblečení.

„Světová obchodní organizace znamená sadu pravidel, která nejsou porušitelná. Pokud je porušíte, čekají vás sankce. Je to o té předvídatelnosti, o jistotě každého obchodního partnera,“ podotýká Pavel Hnát z katedry světové ekonomiky VŠE. Rovněž dodává, že české firmy příliš velká změna nečeká, neboť EU s Ruskem dohody již měla dříve, tudíž se vzájemný obchod zásadně měnit nebude.

Zároveň budou i více chráněny zahraniční peníze. V případě právních sporů se investoři budou moci odvolávat na mezinárodní pravidla a zákony. Už by se tak neměl opakovat třeba zákaz dovozu zeleniny z Evropské unie, který Rusko nařídilo kvůli bakterii e.coli.

Ruské akcie jsou lákavé, své kupce určitě najdou

Ruské akcie jsou nejlevnější na trhu BRIC, do kterého patří Brazílie, Rusko, Indie a Čína. „Tyto druhy ocenění odpovídají trhům, jako je Pákistán. Vlastně je to levnější,“ tvrdí Russ Koesterich, hlavní investiční stratég pro Blackrock iShares.

„Nebudou to lehce vydělané peníze. Musíte očekávat trnitou cestu. Pro investory, kteří mají rádi výzvy a nevadí jim riziko, je to velmi zajímavá alternativa,“ doplňuje Koesterich.

Devátá největší světová ekonomika otevírá své dveře, na to čekají americké firmy. Lákadlem jsou především světově jedny z největších zásob zemního plynu a ropy.

Přistoupení je škodlivé

Podle kritiků je přistoupení Ruska k WTO škodlivé pro národní suverenitu a bezpečnost země. Ve výsledku by tak mohlo dojít i na vyšší nezaměstnanost, jelikož právě díky levnějšímu dovozu mohou některé ruské společnosti zkrachovat. Mohlo by to prý dokonce zničit i celé sektory domácí ekonomiky.

Průmyslové sektory jako zemědělství nebo výroba aut totiž přijdou o státní podporu a odpůrci členství se obávají, že tyto sektory nebudou schopné obstát v konkurenci na světových trzích. Dlouhodobě má však být členství pro ruskou ekonomiku pozitivní. Světová banka odhaduje, že členství ve WTO by mohlo zvýšit hrubý domácí produkt v příštích třech letech o 3,3 procenta ročně.

Dohodou o přistoupení Ruska k Marrakéšské dohodě (zákládajícímu dokumentu Světové obchodní organizace) se Ruská federace stává jejím 156. členem. Tato dohoda vejde v platnost právě dnes - 22. sprna 2012. Dokument však byl podepsán už 16. prosince 2011 v Ženevě. Tedy až po 18 letech jednání.

Svou šanci nehodlají promarnit ani čeští exportéři - Rusko patří mezi jejich 12 prioritních zemí. Doteď stála v cestě řada překážek v podobě vysokých cel a daní. Firmám se kvůli tomu často ani nevyplácelo do Ruska vyvážet. Evropská unie jako celek by podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Tlapy mohla díky ruskému členství získat výhodu zhruba v rozsahu 4 miliard euro.

Český ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) od členství Ruska ve WTO očekává zvýšení transparentnosti a předvídatelnosti vstupu a rozvoje podnikání na ruském trhu. Konkrétní přínosy vidí ve snížení cel a dalších netarifních překážek, na něž české firmy nezřídka poukazují.

Obecně dovozní celní sazby v průměru klesnou o třetinu až polovinu, snižování bude ukončeno během tří až sedmi let. Například u osobních automobilů, které patří k tahounům českého exportu, mají po uplynutí přechodného období klesnout cla z 25 až 30 procent na 12,5 až 20 procent.

WTO je mezinárodní vládní organizace, která usnadňuje mezistátní obchodní výměnu. Je nejvyšším orgánem k urovnávání sporů mezi obchodními partnery a má bránit diskriminaci malých zemí. Organizace nyní zahrnuje 156 členů, včetně České republiky, a zastřešuje 97 procent světového obchodu.