Itálie bojuje o každou příležitost, jak zachovat zaměstnanost

Taranro (Itálie) – Nezaměstnanost je velkým strašákem v současné dluhové krizi v eurozóně, Itálii nevyjímaje. Tamní vláda teď proto bude zkoumat, jestli je opravdu nutné zavřít největší ocelárnu v zemi. Zdravotní studie přitom prokázaly, že její provoz je životu nebezpečný. To dokládá i velký výskyt rakoviny v jejím okolí. Zaměstnanci si přesto konec továrny nepřejí.

Továrna Ilva je jedna z největších oceláren v celé Evropě. Zaměstnává na dvanáct tisíc zaměstnanců a tvoří tři čtvrtiny ekonomické produkce oblasti Taranto. Loni vyprodukovala osm a půl milionu tun oceli. Jestli je opravdu nutné ji zavřít, budou proto posuzovat mimo jiné ministr hospodářství a zdravotnictví. Mají se sejít se zástupci odborů, které se bojí úplné ztráty zaměstnání.

Antonio Calo, zástupce odborů

„V té ocelárně můžou fungovat jen jednotlivé části. Můžeme zastavit třeba jen jednu z nich. Lidé z té sekce přitom můžou pracovat jinde v továrně. Ale když ji celou zastavíme, nemůžeme ji zase jen tak zprovoznit.“

Zdravotnické výzkumy ukázaly, že zplodiny z ocelárny můžou za rakovinu velkého množství zaměstnanců i obyvatel z okolí. Podle oponentů jejího uzavření jsou tyto výzkumy zastaralé, neboť továrna mezitím prošla modernizací. Přesto se i teď musejí lidé denně vypořádat s novými nánosy toxického prachu.

Na vyčištění kontaminované oblasti by v příštích pěti letech mělo jít v přepočtu asi 8,5 miliardy korun. Kromě pracovníků se zavření továrny chce vyhnout i vláda. Nezaměstnanost v zemi totiž rychle stoupá. Překročila deset procent, a i když to zdaleka nejsou takové hodnoty jako ve Španělsku nebo Řecku, jedná se o nejvyšší čísla od roku 2000.

Odbory brojí proti zavření ocelárny v Tarantu (zdroj: ČT24)