V Česku se nejvíc šidí na koupalištích

Praha - Koupaliště nebo ubytovací služby jsou největší hříšníci, kteří šidí své zákazníky. Zjistila to Česká obchodní inspekce (ČOI) během letošních kontrol turistických služeb. Pochybila zhruba třetina kontrolovaných provozoven. ČOI provozovatelům služeb zatím pravomocně uložila pětaosmdesát pokut v celkové hodnotě 167 500 korun. Inspekce bude v prověrkách pokračovat až do konce září.

ČOI od dubna do června kontrolovala koupaliště, hrady, zámky, sportovní areály, restaurace, ubytovací služby a parkoviště. Celkem provedla 287 kontrol a závady zjistila v 91 případech. „Nejčastěji docházelo k porušení zákona o ochraně spotřebitele, konkrétně povinnosti prodávat výrobky ve správné hmotnosti, míře nebo množství a poskytovat služby za sjednané ceny a tyto správně účtovat,“ mluvčí ČOI Miloslava Fléglová. Tohoto porušení zákona se týkala bezmála polovina závad.

Prodávající nebo poskytovatelé služeb podle ČOI také často neinformují spotřebitele o ceně výrobků a služeb. Každý desátý prohřešek se týkal dokladu o zaplacení, který nebyl na vyžádání spotřebitele vydán. „Co do místa kontroly, nejvíce zjištění připadá na koupaliště, dále na ubytovací zařízení a ostatní služby, včetně stravovacích,“ podotkla Fléglová.

Kontrola turistických služeb bude pokračovat do konce září. „Výsledky její první části prokázaly, že trvale dochází k porušování povinností stanovených zejména zákonem o ochraně spotřebitele. Při srovnání rozsahu a zjištění v letošním a loňském roce jsou výsledky kontrol obdobné,“ dodala Fléglová. 

Kontroly provozoven pro turisty odhalily nedostatky (zdroj: ČT24)