Topná sezona se rozjede naplno. Teplárny by měly ceny zachovat

Události ČT: Topná sezona se rozjede naplno. Pro dům s čtyřčlennou rodinou vychází nejlevněji uhlí (zdroj: ČT24)

Kde se ještě netopí, brzy zřejmě začne. Bude totiž splněna podmínka, kdy několik po sobě jdoucích dnů nepřesáhne průměrná denní teplota 13 stupňů Celsia. Majitelé domů, kteří si topí sami, i teplárny finišují s přípravami na zimu. Příchod chladnějších dnů pociťují i kominíci, po kterých je sháňka. Model čtyřčlenné rodiny v běžném domě ukazuje, že nejméně za vytápění dají s uhlím, za to výrazně dráž přijde topení elektřinou. Ceny u tepláren by se neměly měnit.

Čtyřčlenná rodina v běžném domě může za vytápění dát ročně méně jak deset tisíc, ale i více než dvacet tisíc korun. Modelový výpočet ukazuje, že při použití uhlí, si musí za rok připravit přes osm tisíc korun. Jednatel Běchovických uhelných skladů Zbyněk Keřka uvedl, že růst je minimální, zhruba pět korun na metrák za rok. Nejvíc zakázek čekají v říjnu a v listopadu, už teď ale z tohoto skladu vyjíždí za den zhruba 15 plně naložených dodávek.

Druhou nejlevnější variantou je plyn, který vyjde za rok přes jedenáct tisíc korun. U plynových kotlů nicméně hodně závisí na jeho typu. Kondenzační kotle jsou úspornější. Ušetřit by ale letos měli všichni. „Definitivně bych očekával spíš pokles cen, protože cena plynu na komoditních burzách významně klesla,“ prohlásil energetický analytik ENA a Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor.

Kolik stojí vytápění
Zdroj: ČT24

Topení dřevem přijde čtyřčlennou rodinu na podobnou částku, necelých dvanáct tisíc korun. „Pokud koupím nyní buk, tak je potřeba dřevo nechat naštípané dva roky, aby mělo správný efekt. U smrku a břízy je ta doba minimálně jeden rok,“ upozorňuje přitom lesník z Městských lesů Liberec Jan Urbánek. Pelety pak vyjdou na třináct a půl tisíce.

Topení elektřinou v porovnání s ostatními energiemi a palivy vychází nejdráž, lidé v rodinných domech zaplatí ročně i víc než 20 tisíc korun.

Teplárny, které dodávají teplo třeba do bytových domů, by ceny měnit neměly. „Se zahájením topné sezóny jsme neregistrovali signály, že by některé teplárny zdražovaly,“ řekl mluvčí Teplárenského sdružení Pavel Kaufmann.

Čím vytápí domácnosti
Zdroj: ČT24

Právě teplo z tepláren využívá zhruba třetina Čechů. Druhým nejčastějším způsobem vytápění je topení na plyn. Pevná paliva využívá patnáct procent domácností a elektřinu přes šest procent.

Komín musí aspoň jednou prohlédnout odborník

S přicházejícím podzimem přibývá práce kominíkům. Majitel domu totiž musí nově od letošního roku čistit komín a spalinové cesty třikrát ročně. Minimálně jednou ho pak musí zkontrolovat právě odborník. Důkladná kontrola komínu zabere asi hodinu. Majitel domu si musí připravit šest set až tisíc korun.

S přicházejícím podzimem přibývá práce kominíkům (zdroj: ČT24)

„S komínem se může stát spousta věcí, které uživatelé nepoznají ani při provozu,“ upozorňuje kominík Petr Moravec. Faktem je, že hasiči během loňské topné sezony zasahovali u víc než sedmi set požárů komínů, přičemž 90 procent z nich vzplálo kvůli nevyčištěným sazím.

Chybějící revizní zpráva pak v takovém případě znamená pro majitele komplikace. „Hrozí pokuta až 100 tisíc korun a samozřejmě se také vystavuje riziku, že mu škodu nezaplatí pojišťovna,“ poznamenala mluvčí hasičů Nicole Zaoralová. Pokuta 50 tisíc korun zároveň od letošního roku hrozí i kominíkovi, který by revizi neudělal důkladně.