IBM začíná v Keni budovat chytřejší planetu

Nairobi - Společnost IBM otevřela v Keni výzkumnou laboratoř, která má pomoct zemi rozvinout technologie na zlepšení veřejných služeb. Keňa, která se na projektu podílí, z toho může vytěžit další investiční příležitosti a miliardy dolarů.

Dostupnost pitné vody, lepší doprava a další veřejné služby pro lidi. Takové cíle si stanovila keňská vláda a technologická společnost IBM. Společným podpisem chtějí přispět k projektu chytřejší planeta, který má posílit rozvoj ekologických technologií. 

Robert JT Morris, viceprezident IBM pro výzkum a vývoj

„Po pečlivém výběru jsme zjistili, že africký kontinent je pro budování chytřejší planety velmi vhodný. Proto jsme se rozhodli začít tuto misi právě v Keni. A dalším důvodem jsou taky skvělé ohlasy a přivítání ze strany keňské vlády.“

Keňská vláda každoročně po dobu pěti let přispěje asi dvěma miliony dolarů, největší část ale vloží do projektu firma IBM. Ta se rozhodla investovat do výzkumu a vývoje asi šest a půl miliardy dolarů ročně. „Předtím jsme se soustředili spíše na země, jako jsou Spojené státy nebo Evropa. Pokud chceme ale splnit naše poslání, tak se musíme zaměřit i na jiné kontinenty, jako je právě Afrika,“ konstatuje viceprezident IBM pro výzkum a vývoj.

IBM míří do Keni (zdroj: ČT24)